Gairebé un 70% dels fills d'afectats per la hipoteca han tingut problemes anímics, amb episodis de tristor. Una xifra que contrasta amb la resta de població infantil a Catalunya en què només un 10% han viscut aquesta situació. És una de les conseqüències de la crisi hipotecària, segons l'últim informe de la PAH. La situació no només afecta l'estat d'ànim sinó també la salut. Segons l'estudi, a les famílies que tenen problemes per pagar la hipoteca, un 18% dels fills i un 13% de les filles pateixen mala salut mentre que a la resta d'infants la xifra és quatre vegades inferior. BALINT ÁBEL BEREMENYI "Una gran part de les families han renunciat al menys a un activitat extraescolar. El que més abandonen són les activitats esportives És una qüestió de salut però també de poder socialitzar-se." Canviar de domicili o d'escola són altres motius que acaben repercutint en el menor. En la majoria de casos es tracta de canvis per motius econòmics que també afecten la salut dels adults. En aquest cas, sobretot perjudiquen les condicions de l'habitatge i l'entorn en què es viu, cosa que afavoreix l'exclusió social i la fragmentació familiar. LAIA PALÈNCIA, Agència de la Salut Pública de Barcelona "Hi ha barris amb moltes condicions i altres amb menys condicions que fa que les families afectades per no poder pagar la hipoteca es quedin a casa." Per posar fi a aquesta situació, des de la PAH i l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals es pressiona el govern perquè s'aprovi la coneguda ILP, iniciativa legislativa popular en què es recomana millorar les polítiques socials i d'actuació en processos de desnonaments. Una mesura que avui la Mesa del Parlament ha decidit tramitar per la via d'urgència.

L’informe s’ha elaborat a partir d’una mostra de 900 persones i reflecteix que les famílies enmig d’un procés de desnonament tripliquen el risc de patir mala salut física i mental. De fet, l’estudi assegura que gairebé la meitat dels enquestats tenen feina i, tot i així, es veuen amb dificultats per pagar la hipoteca. La dificultat econòmica, juntament amb els factors de l’entorn, incentiven l’exclusió social i la fragmentació familiar, fet que acaba repercutint també en els menors.

Segons l’informe, un 18% dels nens i un 13% de les nenes de les famílies enquestades han patit mala salut. Una xifra quatre vegades superior a la de la resta de població infantil. Pel que fa a l’estat anímic, un 70% dels fills de la mostra han passat per episodis de tristor en l’última setmana. En aquest cas, els canvis d’escola, les mudances i no gaudir d’un entorn que faciliti socialitzar-se acaba provocant aquesta situació. En la majoria de casos, els pares amb nens que tenen problemes hipotecaris han hagut de renunciar a una activitat extraescolar per motius econòmics.

Per tot això, des de la PAH i l’Observatori DESC sobre els drets econòmics, socials i culturals, pressionen el govern perquè aprovin la ILP, la iniciativa legislativa popular que recomana diverses mesures i rectificacions polítiques. En aquest sentit, la Mesa del Parlament ha aprovat aquest matí la iniciativa que la tramitarà per la via urgent.