És el rastre que deixa un esprai de defensa dels coneguts com a esprai pebre, un estri d'autodefensa que utilitzen diversos cossos policials, com la Guàrdia Urbana, però que en canvi no poden portar els agents dels Mossos d'Esquadra. Des del Sindicat Autònom de Policia reclamen que s'incorporin a l'equipament armes no letals com aquest esprai. Diuen que tenir-ne seria útil en actuacions com aquesta, de dissabte al migdia, en què es va detenir un home armat amb una ampolla de vidre. VALENTÍ ANADÓN, portaveu del SAP-UGT "Les denominades armes no letals estan fetes precisament per garantir que aquestes actuacions, aquestes detencions que s'han de fer normalment de manera molt contundent, finalment es facin amb els mínims resultats lesius, primer per a la persona sobre qui s'actua, i també garantint la seguretat física i jurídica del mateix policia." Des d'aquest sindicat, a més, consideren contradictori que els ciutadans, a títol personal, puguin portar-ne però que en canvi se'n restringeixi l'ús a la policia. En aquesta botiga, per exemple, asseguren que se'n venen cada mes entre 100 i 200 unitats. L'única limitació legal és que el producte estigui homologat i que el comprador sigui major d'edat. MAGÍ PRATS, responsable de l'armeria de NI "És realment una cosa molt potent, no és allò de dir: 'Bé, no passa res, te l'han tirat i no té importància', però els efectes tenen un temps, passen i no té més influència sobre la persona." En aquesta armeria, aquests esprais són dels productes més venuts. Alerten, però, que cal anar amb compte a l'hora de fer-ne ús.

Des del Sindicat Autònom de Policia, Valentí Anadón ha explicat que l’ús d’armes no letals permetria que les detencions es fessin “amb els mínims resultats lesius, primer per a la persona sobre qui s’actua, i també garantint la seguretat física i jurídica del mateix policia”. Consideren que poder-ne fer ús seria molt útil en actuacions com la d’aquest dissabte al migdia, en què es va detenir un home armat amb una ampolla de vidre. Segons fonts policials, l’ús d’esprai pebre per part d’un agent de la Guàrdia Urbana va ser determinant per agafar-lo.

Per la seva banda, els sindicats SPC, CAT i SME han reclamat a la Direcció General de Policia i a la conselleria d’Interior que subministri a tots els agents pistoles elèctriques, tipus làser, una arma que actualment només tenen els cap de guàrdia.

Finalment, els sindicats reclamen també que es lliurin les armilles antibales i antipunxants als agents que encara estan pendents de rebre’n i asseguren que, en la detenció de dissabte al migdia, l’armilla que duia el policia el va salvar de rebre ferides greus, ja que va ser atacat amb una ampolla de vidre trencada.

El cas de l’esprai pebre

Malgrat que els Mossos d’Esquadra no estiguin autorizats a dur-ne, adquirir un esprai d’autodefensa, els popularment coneguts com a esprai de pebre, està permès per la legislació. Es poden comprar a les armeries, sempre que se sigui major d’edat, i el producte estigui homologat. A Nidec Defense Group, per exemple, asseguren que són dels productes més venuts, però remarquen que cal anar amb compte a l’hora de fer-ne ús.