Hi ha moltes ombres, però, sobre aquesta pràctica. En els casos detectats a Catalunya no ha transcendit fins a quina fase del mal anomenat joc havien arribat i si estaven disposats a avançar fins al final. Tampoc si han contactat amb algun instructor que els guiés en el macabre repte.

De fet, Segons el Centre de Seguretat a Internet per a Menors d’Espanya, que depèn de l’Estat, cal anar amb cura amb les informacions que es difonen sobre la Balena Blava. En un comunicat expliquen que no hi ha cap evidència que s’hagi produït cap suïcidi seguint aquesta pràctica i que la mateixa repercussió mediàtica del fenomen pot acabar provocant-ne la propagació. La Generalitat també ha demanat evitar alarmisme.

En la mateixa línia, alguns experts assenyalen la perillositat que certs continguts esdevinguin virals. “La xarxa fa que quan un d’aquests continguts apareix hi hagi una difusió molt ràpida”, explica Joaquim Puntí, psicòleg clínic infantil i juvenil del Parc Taulí. Per això recomana que hi hagi supervisió parental per evitar que els menors accedeixin a continguts que els indueixin a autolesionar-se. “Els pares tenen l’obligació de vetllar què fan els seus fills a internet, preguntar-los quins xats utilitzen i quines webs visiten”, assegura Puntí.