Acomiadar els difunts és ara més car. La pujada de l'IVA ha afectat els serveis funeraris, que han passat d'estar gravats amb un 8% a un 21. Per aquest motiu, les funeràries han començat a negociar amb els proveïdors per intentar minimitzar l'augment d'entre 500 i 700 euros per enterrament, que han hagut de repercutir en els seus clients. EDUARD VIDAL, director general de Grupo Mémora "Les famílies opten per reduir la seva despesa en el que són serveis complementaris. Sense dubte, des de fa dos anys estem notant una contenció del que és la despesa funerària de totes les famílies però que es veu agreujada per la pujada de 13 punts de l'IVA des del passat mes de setembre." Les famílies també han reduït la despesa en taüts o làpides, que es busquen cada vegada més senzilles i amb pocs ornaments. MIQUEL COLL, encarregat de Marbres Ulldecona "S'ho miren més, s'ho rumien molt, gasten menys.. Hi ha gent que directament ja no fa làpides. I el que s'ha quedat a l'atur no es gasta el que no té en una làpida." També, arran de la crisi, el pressupost en oranamentació floral ha caigut en picat. Fa uns anys les botigues dels voltants dels tanatoris feien moltes més corones que ara. De fet, en l'últim any s'ha increment un 80% les sol·licituds per acollir-se als ajuts per pagar a terminis els enterraments, que costen uns 3.700 euros de mitjana.

Aquest dimarts, el grup Mémora (que té un 50% de la quota del mercat funerari a Catalunya), ha presentat el balanç anual del grup empresarial. El director empresarial del grup, Enric Vidal, ha explicat que l’augment de l’IVA, un impost que quasi s’ha triplicat en el sector dels serveis funeraris, ha fet incrementar el preu dels enterraments entre 500 i 700 euros.

Segons el director del grup Mémora, la crisi ha motivat un increment del 80% de les famílies que s’acullen a la fórmula de pagar a terminis els enterraments, ja que costen aproximadament 3.700 euros de mitjana. Amb els pagaments a terminis, el grup Mémora finançarà aquest any enterraments per un valor d’uns 2 milions d’euros.

A les botigues de productes relacionats amb els enterraments i els serveis funeraris expliquen que els clients cada vegada demanen cerimònies, materials i productes més austers. La crisi econòmica ha fet, fins i tot, que algunes persones enterrin les seves persones més properes sense làpida per la impossibilitat de pagar la factura.

Pel que fa a les cerimònies, augmenta la tendència a les celebracions laiques. A Barcelona aquest tipus d’homenatge als difunts ja representa un 10% del total, amb un increment del 6% respecte de l’any anterior. Les cerimònies de religions no catòliques als tanatoris de la ciutat són unes 150 a l’any, fet que suposa un percentatge de l’1%.