Actualment l'edifici està catalogat com a nivell C: bé d'interès urbanístic, però els membres de l'Ateneu Popular La Flor de Maig volen anar un pas més enllà. JOSEP CRUANYES, especialista en memòria històrica "Ha de ser qualificat com a bé protegit i augmentar la qualificació i aixó hauria de permeter no només conservar els elements de la façana, com és el que està establert ara, sino tot el conjunt de l'edifici." A més, aquesta qualificació limitaria les activitats a les quals es pot destinar l'immoble, que hauria de mantenir els usos històrics, de cooperativa. SALVADOR CLARÓS president de l'Associació de Veïns del Poblenou 17.57 "Avui més que mai aquest edifici ha de ser recuperat per la ciutat amb una catalogació que reconegui la historia i la tradició cooperativista de la ciutat però sobretot per posar-lo en actiu una altra vegada perquè torni a ser la seu cooperativista de la ciutat." Els diferents col·lectius que actualment ocupen l'Ateneu continuen reivindicant que l'origen de la propietat actual, que és a mans d'uns particulars, és il·legítim, perquè diuen que es va fer en el context de repressió franquista i demanen a l'Ajuntament que expropiï l'edifici i el cedeixi permanentment a les entitats del Poblenou. La sol·licitud de canvi de qualificació es presenta el dia abans que es faci el judici en què la propietat reclama que es desallotgi l'edifici. Us ho ha explicat des del carrer del Doctor Trueta, Júlia Marco.

Actualment l’edifici està qualificat com a nivell C: bé d’interès urbanístic. El que demanen és que se n’incrementi la catalogació i es declari bé cultural d’interès local. Amb aquesta reivindicació volen aconseguir que l’Ateneu Popular La Flor de Maig esdevingui un símbol del cooperativisme. Segons el document elaborat pels defensors de l’edifici, més enllà de ser un espai de memòria també “esdevindria un exemple de futur per les propostes d’economia social i del cooperativisme català actual”. La catalogació obligaria, a més, mantenir els usos actuals de l’Ateneu: un espai que des de fa més de 30 anys és un dels bressols del moviment associatiu del barri del Poblenou.

L’especialista en memòria històrica Josep Cruanyes ho té clar: “Es justifica plenament avui més que mai, perquè La Flor de Maig representa la tradició emprenedora de la ciutat, en l’aspecte econòmic, cultural i social. Avui més que mai aquest edifici ha de ser recuperat per la ciutat amb una catalogació que reconegui la historia i la tradició cooperativista de la ciutat però sobretot per posar-lo en actiu una altra vegada”.

L’espai va ser reobert i ocupat per diversos col·lectius del barri l’octubre de 2012, cinc mesos després que es tanqués perquè l’Ajuntament havia renunciat a seguir pagant l’elevat lloguer que mantenia des de feia anys. Des de l’Ateneu continuen reivindicant que l’origen de la propietat actual és il·legítim i exigeixen a l’Ajuntament que expropiï l’edifici i el cedeixi permanentment a les entitats del Poblenou.

Per la seva banda, els propietaris en demanen el desallotjament i tenen pendent un judici que començarà aquest dijous, dos mesos més tard del previst. La vista es va tornar a ajornar a finals de gener per uns defectes de forma al·legats pels advocats de l’Ateneu.