"Atent, atent! Sector de Barcelona i Zona Franca. Us informem que en breu sentireu el so d'inici d'alarma." Tot a punt per engegar el simulacre. Des d'aquest centre de coordinació s'activen les 84 sirenes d'avís de risc químic que hi ha a Catalunya. Per exemple, les del port i la Zona Franca. Tres senyals d'un minut cada un, separats per silencis de cinc segons, indiquen que hi ha hagut un accident químic. S'han de prendre les mesures bàsiques de protecció. NÚRIA GASULLA, subdirectora de programes de Protecció Civil "La millor mesura és tancar-se dins d'un edifici i buscar el màxim aïllament, la màxima estanqueïtat, eliminant la ventilació, tancar l'aire condicionat o qualsevol altre sistema de ventilació. I evitar de trucar al telèfon per no col·lapsar el telèfon d'emergències." Si viatgem en cotxe, hem de sortir-ne i tancar-nos en un edifici proper. I és important no anar a recollir els nens a l'escola: allà ja estan ben protegits. Quan ha passat el perill, un únic senyal continu de 30 segons indica que ara ja podem respirar tranquils.

El Departament d’Interior detalla en aquest web diverses mesures de protecció per als ciutadans en cas de fuita química. En primer lloc, recomana tancar-se a l’edifici més proper, tancar portes i finestres i apagar la ventilació per evitar gasos tòxics. D’altra banda, si es viatja en cotxe s’aconsella sortir-ne perquè no es considera un espai estanc segur.

També és molt important no anar a recollir els nens a l’escola: ja és un lloc prou segur i els responsables dels centres escolars estan formats per actuar en cas d’emergència. La subdirectora de programes de Protecció Civil, Núria Gasulla, afegeix que “s’ha d’evitar de trucar al telèfon per no col·lapsar el telèfon d’emergències”.