"I sort del casal perquè, si no, no sé què faria amb els nens. Pensa que jo només tinc un mes de vacances i m'he d'organitzar entre jo i el meu marit perquè quadri amb les dels nens." "En el nostre cas és essencial, els últims dies de vacances estàs pensant en el casal, són 15 dies complicats abans que comenci l'escola." Els casals d'estiu al mes de setembre tenen cada cop més usuaris. La majoria dels pares ja han començat a treballar i apuntar els nens a fer activitats fins a les quatre de la tarda s'ha convertit en la seva única taula de salvació, per mirar de conciliar la vida laboral i familiar, tot esperant l'inici del curs escolar. Enguany la majoria d'empreses que es dediquen a organitzar casals d'estiu han detectat un increment en el nombre de nens que hi assisteixen. MIRIAM FERNANDEZ, coordinadora de Diverjoc: "La majoria de vegades ens trobem a moltes families que a ultima hora, m'han canviat les vacances, el iaio ha marxat, la tieta no es pot quedar i necessito un lloc on deixar el meu nen." JOSEP MARIA VALLS, portaveu de Fundesplai: "En total en aquest període de temps estem organitzant unes 111 tandes d'activitat amb unes 8.000 places que això representa un 27 per cent d'augment respecte l'any passat. Any rere any i per raons socials d'atenció els infants amb necessitats socials o bé per atendre les necessitats de les famílies, cada vegada se n'organitzen més." Una tendència que també s'ha vist reflectida en els casals organitzats per l'Ajuntament de Barcelona. Enguany s'hi han inscrit uns 84.000 nens, un 8,5 % més que l'any passat. Un augment que respon principalment al fet que l'Ajuntament ha flexibilitzat els topalls d'entrada de les rendes familiars, perquè aquestes puguin accedir més fàcilment a les beques i així ha estat. En total s'han concedit unes onze mil, és a dir un 42 % més que el 2014 i el pressupost dedicat a aquestes ajudes, ha estat d'uns 2 milions d'euros, el que suposa un 63 % més amb relació al pressupost de l'any passat.

Son només 15 dies però els pares han de fer mans i mànigues, ara que han tornat a la feina, per deixar els nens a algú. La majoria intenten combinar horaris amb la seva parella, els avis o algun familiar i d’altres tenen clar que els casals d’estiu de setembre son la seva única taula de salvació.

Si bé es tracta de casals de “necessitat”, com comenta la coordinadora de l’empresa Diverjoc, alguns pares creuen que es tracta de la millor opció gràcies a l’oferta educativa que ofereixen aquests casals i la possibilitat de relacionar-se amb nens diferents als de l’escola.

En temps de crisi els preus dels casals d’estiu poden ser un impediment. Sense optar a cap beca es poden trobar des dels 80 euros a la setmana fins als 130 euros dels que estiguin gestionats parcialment per l’Ajuntament. Des de Fundesplai asseguren que tant l’agost com el setembre no eren els mesos més forts dels casals, però des de fa uns anys això ha canviat. En Josep Maria Valls, de Fundesplai, comenta que amb la crisi aquests casals d’agost i setembre s’han convertit en l’única opció per a molts nens de poder fer un àpat complert al dia, abans que tornin els menjadors escolars el 14 de setembre.

Una realitat que ha quedat ben palesa en les dades que ha ofert l’Ajuntament sobre la campanya de casals d’estiu. Hi ha hagut un augment d’inscripcions d’un 8 per cent, però destaca el nombre de beques que s’han donat aquest any, unes 11.000, representen un 42% més que a l’any 2014. Tot gràcies a que l’Ajuntament de Barcelona va modificar els topalls de renda mínima disponible per accedir els ajuts. Finalment el pressupost total dedicat a les beques ha estat un 63% més gran que el 2014, amb 1.948.385 euros.