L'enfrontament s'ha produït cap a les quatre de la tarda al principi de la Rambla, just al davant de la parada de metro de Catalunya. Segons la versió de la Guàrdia Urbana, uns agents han demanat la documentació a un manter que havia sortit del vestíbul i que estava realitzant una venda ambulant. Aquest s'ha resistit i ha fugit cap a l'interior del metro. Allà companys seus han llançat pedres, extretes de les vies, als agents. Quatre guàrdies urbans n'han quedat ferits, a més d'una dona, que ha rebut l'impacte d'una pedra al cap i que ha hagut de ser hospitalitzada. La Línia 3 del metro ha quedat aturada durant 10 minuts i la Guàrdia Urbana ha acordonat la zona durant per prevenció. No s'ha produït cap detenció perquè, segons responsables del cos, no volien escalfar més els ànims. BENITO GRANADOS, intendent en cap de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella "No hem produït cap detenció, tot i que es podria haver aprofundit en l'actuació de la policia al moment insisteixo per garantir la seguretat pública. No era viable intervenir amb més profunditat en aquell moment. El que sí disposem és d'imatges i de proves que permetran segur identificar els autors i es realitzaran les detencions, no els quedi cap dubte." "La versió dels manters, que no han volgut sortir davant la càmera, és diferent de la de la Guàrdia Urbana. Segons expliquen un d'ells havia sortit del vestíbul per comprar menjar i uns agents li han exigit la documentació. Companys del manter estaven gravant tot el que passava amb els telèfons mòbils. Això hauria fet enfadar els agents que han perseguit els manters a l'interior del metro i els han agredit." Aquestes són les imatges que els mateixos manters han gravat abans de la baralla i que han cedit als mitjans. Testimonis visuals han assegurat a BTV que el manter estava comprant menjar i no pas venent mercaderia. La persecució s'ha iniciat, diuen, quan aquest últim ha volgut recuperar per la força la seva documentació

Els incidents han començat poc després de les 16 h, quan els agents han identificat un presumpte venedor il·legal a la part superior de la Rambla, en el marc d’una operació rutinària contra el “top manta”. Segons fonts municipals, l’home ha fugit cap a l’interior de les instal·lacions del metro de Catalunya i, des d’allà, juntament amb altres venedors, s’han “abastit de pedres” de la via del metro i les han llançat “contra els agents”.

Aquests incidents han provocat ferides a quatre agents de la Guàrdia Urbana i a una vianant que estava baixant les escales, que ha patit una contusió al cap i ha estat traslladada a un centre hospitalari. Els fets també han obligat a interrompre l’L3 del metro durant nou minuts.

La versió dels venedors no s’adiu al comunicat oficial. Afirmen que l’home no estava venent cap producte il·legal a la Rambla, sinó que havia sortit a comprar menjar. Segons els manters, quan la Guàrdia Urbana s’hi ha dirigit per demanar-li la documentació, alguns companys de l’home han gravat els fets i aquest gest ha fet enfadar els agents.

Testimonis visuals han assegurat també a BTV que la persecució s’ha iniciat quan l’home ha volgut recuperar per la força la seva documentació.

Tot i que no s’han practicat detencions els agents han informat que disposen de proves suficients per fer-ne en els propers dies i han anunciat que s’han obert diligències a l’autoritat judicial.

Cinc minuts després dels incidents, la mercaderia dels venedors ambulants ha tornat a cobrir el terra de l’estació de metro de Catalunya.

L’enfrontament se suma a altres episodis violents denunciats pel sindicat de la Guàrdia Urbana SAPOL. El darrer va ser a finals d’agost, quan dos agents de la policia municipal van ser agredits després d’enxampar dos venedors al mercat de les Chafarinas, a la Trinitat Nova.

Aquest estiu, l’activitat de venda il·legal s’havia incrementat a l’intercanviador de metro i Ferrocarrils de la Generalitat de la plaça de Catalunya i l’espai s’ha omplert diàriament de manters que venen productes de marroquineria, calçat i roba de marques piratejades.