L’episodi de llevant ha continuat acumulant litres a Barcelona i en el conjunt del país al llarg de les últimes hores. La nevada marxarà dels Pirineus, però podrà arribar a cotes realment baixes del prelitoral sud i l’entorn dels Ports. Aquest és el tercer episodi general de precipitació que afecta Catalunya des de principis d’any.

La pluja ha continuat caient de forma feble durant la nit i les primeres hores d’aquest dimarts. L’episodi general de llevant -amb registres molt abundants arreu del país-  se suma als dos episodis precedents de pluja notable dels dies 7 de gener i 26 de gener. A Barcelona, entre diumenge i dimarts a primera hora, s’han arribat a superar els 70 litres per metre quadrat a la Zona Universitària, i els 50 litres a bona part de la ciutat.

A l’entorn metropolità cal destacar els registres especialment generosos cap al sud del riu Llobregat, amb valors que fins i tot han superat els 100 litres en algunes localitats com Vallirana (128 litres) o Begues (109 litres).

Els vents de llevant i gregal han alterat l’estat de la mar durant les últimes hores. Dimarts es mantindrà l’onatge notable amb forta maror generalitzada al litoral barceloní, dimecres tendirà a millorar.

Molta neu a les capçaleres dels rius

La precipitació ha estat novament molt notable als Pirineus i sobretot al Prepirineu, on en alguns punts alts de l’entorn del Cadí o el Port del Comte s’hi han acumulat més de 100 cm. La llevantada ha fet diana aquí, justament a les capçaleres del Ter i el Llobregat, una gran notícia per als embassaments de les conques internes, que notaran l’augment de les reserves durant els propers dies i setmanes, un cop es vagi fonent la neu del fons de les valls i de les cotes mitjanes.

Dimarts més tranquil als Pirineus, però amb neu al sud del país

Malgrat que dimarts encara serà un dia de cel tapat i s’escaparan plugims i xàfecs intermitents a Barcelona, la tendència serà que el temps  vagi tranquil·litzant-se a partir de la tarda i que les precipitacions es concentrin sobretot a la meitat sud del país, on caldrà estar molt atents a la cota de neu. En alguns sectors del prelitoral i especialment a l’entorn dels Ports podria arribar a baixar, a partir de la tarda, cap a 300 o 200 metres.

La millora també serà evident als Pirineus, on encara ha nevat al llarg de la nit. A la tarda, fins i tot, s’hi obriran algunes primeres clarianes.

Fred i xàfecs de neu puntuals dijous al matí a prop de la costa

El sol guanyarà protagonisme dimecres i la temperatura tendirà a baixar, sobretot de nit i matinada. El fred intens ens acompanyarà un grapat de dies més, com a mínim fins a la setmana vinent. Les opcions de nevades generals seran poques a partir de dimecres, però caldrà estar atents a la possibilitat de xàfecs de neu puntuals a cotes baixes, entre la costa del Maresme i el Garraf dijous al matí, esporàdicament  per sota dels 400 metres. Dissabte també s’entreveu la possibilitat de ruixats locals a tocar de la costa barcelonina.