La FAVB, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, ha presentat aquest dilluns el llibre ’25 anys de Barcelona a Carrer’, una antologia dels continguts que s’han publicat a la revista de la federació des del 1991, quan es va fundar, fins al 2016. Amb aquest quart de segle a l’esquena, els col·laboradors que fan possible la revista ‘Carrer’ volen continuar farcint-la d’articles crítics sobre les problemàtiques que més preocupen els veïns dels barris de Barcelona.

El llibre recull el bo i millor dels centenars d’articles que s’han publicat a ‘La Veu del Carrer’ (més coneguda com a ‘Carrer’) des d’aquell primer número, l’octubre del 1991, que es va dedicar al drama de l’aluminosi. Des de llavors ha plogut molt i han tractat tot tipus de temes que preocupen els ciutadans. “Barcelona és una ciutat rebel que amb molta facilitat es manifesta als carrers”, explica Andrés Naya, codirector i una de les ànimes de la publicació. “I els temes han vingut molt lligats a aquestes manifestacions, a aquestes respostes ciutadanes als abusos dels diversos poders”. L’últim número de la revista és ja el 147 i s’ha dedicat als creuers. Actualment, ‘La Veu del Carrer’ té una tirada d’uns 8.000 exemplars i una periodicitat trimestral.

Tot i que té certa autonomia, la revista està molt vinculada a la FAVB i sol reflectir les inquietuds i denúncies de la federació. De fet, sovint, la revista ha estat el corcó de l’administració, que ha qüestionat alguns dels temes tractats. “Hi ha hagut moments en què els governs ens han castigat amb retallades en subvencions i ho han justificat ensenyant-nos una portada de la revista i dient ‘no podem subvencionar això'”, explica Ana Menéndez, presidenta de la FAVB.

El volum d’homenatge als 25 anys de la revista (ara ja en són 26) ha estat possible gràcies a la col·laboració ciutadana. Per fer-lo possible, la FAVB va demanar 5.000 euros a través de la plataforma de micromecenatge Verkami. Finalment en van aconseguir 5.385.

Una exposició que girarà per tots els barris

La presentació del llibre s’ha acompanyat per la inauguració d’una exposició itinerant sobre la revista que recorrerà bona part dels centres cívics dels barris de la ciutat. S’hi fa un repàs dels temes estrella i les portades més punyents.