Tot i que que enguany tinguem la sensació que no hi ha manera que acabi d’arribar la bonança, el calendari avança i, conseqüentment, també augmenta cada dia una mica més l’altura solar. Emplaçats ja a la segona quinzena del mes de maig, el sol assoleix actualment una altura realment notable als migdies, equivalent a la de finals de juliol.
Dimecres 16 de maig el sol tindrà exactament un angle de 67,8 º respecte de l’horitzó -concretament a les 13.47 h-, l’hora en la qual el sol es trobarà en el punt més alt de l’arc que descriu durant el dia: des de la seva sortida per llevant -a les 6.31 h- i fins a la posta a ponent -a les 21.04 h-. Tardarà exactament 14 hores i 32 minuts a fer aquest trajecte, 5 hores i 20 minuts més del que tarda pel solstici d’hivern, la jornada en què es troba més baix respecte de l’horitzó i que recorre l’arc més petit de tot l’any.
Que el sol es trobi tan alt va lligat també al fet que l’índex ultraviolat sigui notable. Cal recordar que l’índex ultraviolat (UVI) és una variable que mesura la intensitat de la radiació ultraviolada que arriba a la superfície terrestre. A banda de l’altura solar, hi ha altres factors que influeixen en el fet que la radiació ultraviolada arribi amb major o menor mesura a la superfície terrestre, entre els quals l’ozó estratosfèric, la presència de nuvolositat, la dispersió dels aerosols i els gasos, o l’altitud a la qual ens trobem.
Sigui com sigui, l’índex ultraviolat és alt aquests dies a Barcelona, per la qual cosa és imprescindible protegir-se de forma adequada per evitar els efectes nocius del sol. En aquesta època de l’any n’hi ha prou amb uns pocs minuts d’exposició al sol sense protecció per començar a cremar-se.