El centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall (BBRC) estudiarà el risc de patir demència en cinc anys. L’observació es basarà en 400 persones, d’entre 60 i 80 anys, que han manifestat queixes amb la memòria i que biològicament tenen risc de patir demència. La investigació s’allargarà durant tres anys, en els quals s’oferirà als voluntaris un pla d’acció personalitzada per millorar la salut cerebral i reduir el risc de demència.

El pla també inclourà la possibilitat de participar en estudis específics per detectar i prevenir l’Alzheimer.

La Fundació Pasqual Maragall ha de completar la llista de 400 voluntaris que es convertiran en objecte d’estudi. Els seleccionats rebran la visita d’un neuròleg que els sotmetrà a proves cognitives, genètiques i per observar la reacció neuronal davant d’imatges específiques. Amb aquesta informació, els investigadors podran aplicar un algoritme que indicarà el percentatge de risc de demència en els propers cinc anys.

La idea és aprofundir en la prevenció de la malaltia i, en un futur, poder oferir al sistema de salut públic eines de detecció. També s’analitzarà el possible impacte emocional que pugui tenir conèixer el risc de tenir la malaltia.

Per formar part de l’estudi, a més de complir els requisits inicials, cal emplenar un formulari a través del web prevenciodemencia.org. Aquest qüestionari permet fer una primera selecció dels voluntaris amb un risc més alt de demència. Per això, els impulsors de la investigació volen validar-lo com a sistema per detectar precoçment la malaltia.

10 anys de la Fundació Pasqual Maragall

L’impuls d’aquest nou estudi coincideix amb el 10è aniversari de la fundació, que té com a punt fort el centre de recerca BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), on treballen més de 50 investigadors i professionals per avançar en la prevenció de l’Alzheimer.