A primera hora del matí s’han fet dues detencions, la d’una jove a Barcelona una i un noi al seu domicili de Cerdanyola del Vallès per l’ocupació de les vies a l’estació de Sants durant la passada vaga general.

Amb motiu d’aquestes detencions, a través de les xarxes socials, els CDR han convocat una concentració a les portes de la Ciutat de la Justícia. Un centenar de persones s’hi han manifestat per mostrar la seva solidaritat amb els joves arrestats. Allà han comparegut davant els mitjans tres joves més encausats pel mateix motiu i que també tenien una ordre de crida i cerca. Segons el seu advocat, Jordi Busquets, agents dels Mossos d’Esquadra els han identificat a la terrassa d’un bar prop dels jutjats i els han portat davant el jutge, sense que ells oferissin resistència. Fonts de la policia catalana però, i també fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), asseguren que els tres joves s’han personat davant del jutge de forma voluntària. A la sortida, el lletrat ha explicat que els cinc encausats s’han adherit al dret a no declarar davant de la justícia. Finalment, tots els joves han quedat en llibertat amb càrrecs per desordres públics -en la modalitat d’ocupació de vies ferroviàries- i coaccions i no se’ls ha decretat cap mesura cautelar.

El 8-N, durant la vaga general, entre 500 i 1.000 persones van tallar les vies de l’AVE durant més de quatre hores. La jutgessa va citar nou persones com a investigades per un presumpte delicte de desordres públics i coaccions. D’aquest grup però, cinc no van comparèixer ni al març ni al maig quan se les va tornar a citar i aleshores la jutgessa els va emetre una ordre de crida i cerca que s’han fet efectiva aquest dimecres.

El 20 de gener la magistrada que porta el cas va constatar que la protesta a les vies, coincidint amb l’aturada general que s’havia convocat, van “impedir totalment el trànsit ferroviari” i que això va afectar multitud d’usuaris. En la seva interlocutòria, la jutgessa destacava que va ser una ocupació absolutament pacífica, sense constància de danys materials ni violència física.