MURIEL CASALS, presidenta d'Omnium Cultural - Somescola.cat "El que sí sé és que aquesta llei no es pot aplicar a Catalunya. Això és el que estem dirimint nosaltres aquí. A Catalunya les lleis les fa el Parlament de Catalunya i les aplica, les posa en marxa, el govern de Catalunya." MONTSE ROS, CCOO-Somescola.cat "Està buscant una fractura de la societat a Catalunya i al conjunt dels països catalans, això ho estan buscant de manera explícita." ÀLEX CASTILLO, president de FAPAC-Somescola.cat "És una llei que en última instància, es pot dir així, el que fa és experimentar amb els nostres fills un projecte polític d'extrema dreta que ha estat eradicat d'Europa amb una guerra mundial i que ara misteriosament torna." JOSEP MARIA CERVELLÓ, USTEC - Somescola.cat "Les lleis passen, els ministres passen, però el que queda a l'escola, a l'aula, són els mestres i les mestres que construïm el dia a dia l'escola catalana, i això és allò fonamental." El lema "Escola en català" ha estat un dels que més s'han sentit... També els crits a favor de la indepencència i la insubmissió. Mestres, pares, mares i alumnes han respost a la crida de la plataforma. Defensen el model actual i per això no volen sentir parlar d'aplicar la proposta del ministre Wert. A banda de la concentració d'aquesta tarda a Barcelona, la plataforma Somescola ha convocat accions de protesta a una seixantena de localitats de tot Catalunya per defensar el model d'escola catalana. D'aquesta manera s'ha volgut mostrar l'oposició generalitazada a una llei que encara s'ha de tramitar.

A la concentració que ha convocat la plataforma Somescola hi ha anat gent de totes les edats, amb pancartes a favor de l’escola en català, i també hi ha hagut moltes estelades. S’hi han sentit crits d'”indepèndencia” i també d'”insubmissió”, a més de consignes a favor de l’ensenyament en català.

Durant la protesta s’ha llegit un manifest en què s’ha volgut mostrar el rebuig frontal a “una situació de gravetat màxima” després de la polseguera que va aixecar el projecte de la LOMCE presentat la setmana passada pel ministre d’Educació, José Ignacio Wert. En l’acte també s’ha alertat que “mai ningú no havia proposat esborrar 35 anys d’escola democràtica a Catalunya”, i s’ha demanat al govern de la Generalitat màxima contundència en la defensa del model educatiu català. Les diverses entitats que s’han adherit a Somescola han reclamat que el català “ocupi el lloc que li correspon a l’escola”.

Per tot això, des de la plaça de Sant Jaume s’he fet una crida a la insubmissió si la proposta de Wert arriba a ser llei. El manifest ha recordat que “correspon al Parlament de Catalunya dissenyar el model educatiu”.

També han criticat que la proposta del ministre Wert posa en perill la cohesió social que garanteix la immersió lingüística. Consideren que separar els alumnes per raó de llengua és un error pedagògic. En els parlaments, s’ha recordat que l’escola en català va començar a Santa Coloma de Gramenet gràcies a la voluntat de molts pares, també d’immigrants d’arreu d’Espanya.

Una seixantena de municipis d’arreu de Catalunya s’han sumat a la convocatòria de Somescola.

Diverses veus en contra de l’esborrany de la LOMCE

L’Arnau i el Pau titllen la proposta del ministre Wert “d’atac a la llengua”. Creuen que és una estratègia per amagar privatizacions i el retorn de la religió a les aules. Tots dos coincideixen que la solució és la independència, ja que “el català mai no serà defensat a Espanya”.

La Laura i la Mireia han assitit a la concentració perquè “hem d’estar més actius davant de qualsevol atac”. Així volen fer visible el seu rebuig.

El regidor d’Educació, Gerard Ardanuy, s’ha sumat a la protesta amb uns familiars. La Mireia argumenta que el català forma part del país i és “innegociable”. Defensa que la immersió lingüística és una bona eina educativa.

El Juan Manuel recorda que el model d’escola catalana és un exemple d’èxit. Per això, reclama que no treguin el català de les aules i que sigui la llengua vehicular de l’ensenyament.

La pancarta de l’Emilio ha cridat l’atenció a molts dels que s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume. Tal com anuncia en el cartell, és d’Adra, un poble d’Almeria, i fa 64 anys que viu a Catalunya. Parla català i deixa clar que ningú no el va obligar a fer-ho. Està a favor de la immersió lingüística a les escoles i creu que els alumnes catalans acaben l’ensenyament obligatori amb un nivell de castellà més bo que en altres llocs d’Espanya.