Les dades globals que preveu la Federació d’Usuaris i Consumidors Independents (FUCI) destaca que cada espanyol gastarà 514 euros durant la campanya de Nadal, 191 dels quals, en alimentació. Aquestes xifres, d’àmbit estatal, suposen una davallada important de les despeses nadalenques per cinquè any consecutiu. L’any passat la despesa es va situar entorn dels 560 euros, fet que suposa una reducció del 8% en un any.

A Catalunya, tot i que les xifres són superiors, també han anat disminuint en el transcurs dels últims anys. El 2008, la despesa nadalenca va ser de 841 euros per ciutadà català; el 2009, va ser de 757 euros; el 2010, va baixar fins als 709 euros; l’any passat es va situar entorn dels 600 euros i aquest any es preveu que sigui de 565 euros.

Les previsions també indiquen que dels 565 euros, 180 estaran destinats a joguines i regals; 95 euros es gastaran en loteria i 210 en alimentació. La partida destinada a aquest últim punt ha augmentat un 2% respecte de l’any passat, a causa de l’augment dels preus. Catalunya és la comunitat que destinarà més diners a l’alimentació nadalenca.

Madrid i València són les comunitats que gastaran més diners durant el global d’aquest Nadal, uns 590 i 570 euros respectivament. Canàries i  Extremadura són les comunitats que en gastaran menys, uns 430 i 450 euros respectivament.

D’altra banda, baixa un 18% el consum de loteria a tot l’Estat. Malgrat tot, es preveu que cada espanyol comprarà fins a quatre dècims de loteria entre el sorteig de Nadal i el de Reis. L’organització de consumidors recomana planificar les compres, així com comparar preus i qualitats.