El rector de la UPC ha estat clar: l’edifici de la Facultat de Nàutica està en venda i de moment no s’ha portat a terme cap operació perquè no hi ha compradors clarament interessats a adquirir-lo. Antoni Giró ha confirmat que hi ha hagut converses amb els responsables de l’Hermitage, als quals els ha agradat l’edifici, però de moment no hi ha res de confirmat. Giró considera que el palauet on està situada actualment la facultat “és un edifici molt maco […] però no està pensat per fer una enginyeria del segle XXI com toca ara”. El rector també ha rebaixat les expectatives de venda de l’edifici: “hi ha un 90% de possibilitats de quedar-nos-hi i un 10% de vendre’l”, ha dit.

Pel que fa a una possible ubicació lluny del port de Barcelona, una possibilitat que han rebutjat tant els treballadors i estudiants de la Facultat com les entitats veïnals de la zona, el rector de la Universitat Politècnica ha insinuat que la intenció és que, tot i una possible venda de l’edifici, la Facultat de Nàutica no hagi d’allunyar-se del port de Barcelona i les Drassanes . Segons Antoni Giró, la UPC va perdre 2.000 metres quadrats durant les reformes del port de les Olimpíades del 92 i que ara “es podria aprofitar per intentar recuperar l’espai amb els canvis que comportarà el nou clúster nàutic”. En aquest sentit, Giró ha afirmat que hi ha converses amb el Port de Barcelona per recuperar aquest espai, uns contactes que el gestor portuari de moment no ha confirmat.

El rector vaticina una “situació financera dramàtica” per a la UPC el 2013

Antoni Giró ha xifrat el dèficit de la UPC en 98 milions d’euros, que intentaran eixugar amb la venda de patrimoni i els ajustos pressupostaris de cara a 2013. Pel que fa a la possibilitat d’aplicar un ERO a la Universitat, Giró ha recordat que l’any passat ja van deixar de renovar contractes i es van veure obligats a prescindir de 200 professors a temps parcial. El rector, però, ha dit que tot i els esforços que ja s’han fet, no es pot descartar la possibilitat de “prescindir d’alguna persona més”, tot i que no ha precisat amb quina fórmula.

La reducció del finançament per a la recerca a la meitat, segons el rector de la UPC, pot portar la Universitat al col·lapse, ja que molts dels contractes estan vinculats a contractes d’investigació. En aquest sentit, Giró ha criticat que “tothom s’omple la boca amb investigació i desenvolupament, però així no es pot ser competitius internacionalment”.