Creus que les pomes i les peres es poden guardar juntes? Doncs no, perquè sinó maduren més ràpid, ho sabies? Durant tot el matí, dos actors, s'han passejat pel mercat donant consells als compradors. NÚRIA FRADERA, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament "Som en una societat de comprar i llençar i això s'ha d'acabar. Els recursos són finits i tot el que llencem és malbaratament, no només el menjar." MONTSERRAT SAPERA, cuinera "Malbaratem molts aliments perquè no tenim una planificació en comprar. Gairebé el més important és, abans d'anar a comprar, saber què farem durant la setmana, quants dies serem a casa, quin dia sortiré i quin no. I a partir d'aquí, comprar." També proposen tallers de cuina: trufes fetes amb restes de galeta o crema de torró, amb les restes que han sobrat del Nadal. De tot plegat, l'Ajuntament n'ha fet un llibre de receptes. ENRIQUE VEGA, veí "Tengo que ponerme las gafas detenidamente en mi casa. Y si veo alguna que me vaya bien, pues a ponerla." Noves receptes per enllaçar amb la tradició. Una iniciativa del consistori que es farà durant tres mesos en una vintena de mercats de la ciutat i que s'emmarca en el pla de prevenció de residus.

Planificar la compra pensant en el menú de la setmana,  fixar-se en la data de caducitat dels productes o consells per guardar bé els aliments a la nevera. Aquests són alguns dels trucs que l’Ajuntament proposa per reduir el malbaratament de menjar. De fet, la cuina tradicional és d’aprofitament: la melmelada o la macedònia són maneres de conservar la fruita i els canalons o les croquetes, productes per reaprofitar la carn.

Segons un estudi de l’Agència de Residus de Catalunya, cada any es llencen 260.000 tones de menjar i el 60% d’aquest malbaratament correspon als domicilis particulars.