Segons fonts properes al procés, l’executiu va adquirir el compromís d’oferir un balanç a finals d’octubre i aquest dimecres es compleixen tres mesos de l’inici del procés. Encara, però, no n’hi ha dades oficials.

El Departament d’Empresa i Ocupació va iniciar el mes de setembre la “revisió completa” de 20.000 expedients de l’RMI i mitjançant una entrevista elaborada per personal d’una empresa subcontractada (externa als serveis socials de la Generalitat), ha comprovat dades bàsiques referents a ingressos i situació laboral, entre d’altres.

Entre el 10 i el 15% dels casos revisats han estat suspesos, i s’han sumat als 2.356 que no han estat localitzats per la Generalitat després del canvi a la modalitat de pagament mitjançant xec bancari.

Així, la xifra dels 31.000 beneficiaris de la renda mínima d’inserció al juliol (abans dels canvis impulsats pel govern) s’hauria reduït fins als 25.500, fet que suposa un estalvi de més de dos milions d’euros al mes (quasi 28 milions d’euros anuals), tenint en compte que cada perceptor rep de mitjana uns 420 euros al mes.

Fonts de la Generalitat han insistit que el procés continua obert i han explicat que no n’oferiran dades fins que no s’acabin les tres fases de reforma: mitjançant l’enviament de xecs, la revisió de cada expedient i l’activació de mesures d’inserció. Des del govern insisteixen que si hi ha hagut propostes de suspensió, ha estat en casos de “frau evident” i que ha de ser la comissió interdepartamental l’encarregada d’executar-la.

Les entitats socials, per la seva banda, denuncien que les persones que cobren l’RMI estan patint retards importants en el pagament i que són les associacions sense ànim de lucre les que han de suplir aquest retard.