Un cop més, el Port es posa a prova davant una amenaça terrorista, aquest cop, mar endins. L'operatiu comença amb els abordatges marítim i aeri d'una embarcació portavehicles, on s'ha detectat un turisme carregat d'explosius. JACINTO TARÍN, tinent de la Guàrdia Civil "Se ha hecho un perímetro de seguridad, hemos descendido al especialista con su can y por vía marítima los del grupo de desactivación de explosivos con material. Se ha confirmado que era explosivo, se ha coordinado zona y se ha neutralizado." Aquesta classe de simulacre és obligatori per llei a les instal·lacions portuàries i s'ha de fer un cop l'any per veure la capacitat de resposta dels cossos policials. Més d'un centenar de professionals dels cossos policials, bombers i sanitaris intervenen en l'exercici. Un cop desactivat l'explosiu, comença la segona fase: els bombers s'acosten i en el moment oportú pugen al vaixell per extingir un incendi. BERNAT BARÓ, cap de Seguretat Operativa del Port de Barcelona "Provar la capacitat que tenien per portar aigües i mànegues en cas que hi hagués un incendi, han estat auxiliats pels remolcadors del Port de Barcelona per si el barco no tingués les seves pròpies eines." L'última pràctica ha estat efectuar el salvament marítim d'un ferit per un politraumatisme. Aquest ha estat evacuat en helicòpter i portat a un hospital. El simulacre ha finalitzat amb èxit, en una hora i mitja, abans del temps previst. Ara els diferents cossos hauran d'elaborar uns informes per evaluar l'operatiu amb més detall.

El simulacre de seguretat s’efectua per avaluar el funcionament i la coordinació dels plans de protecció del vaixell i del Port de Barcelona, així com els plans antiterroristes de les forces i cossos de seguretat que hi intervenen.

A la primera fase del simulacre, els cossos de seguretat escenifiquen els abordatges marítim i aeri de l’embarcació amb el suport dels diferents grups d’emergència (dos remolcadors i dues embarcacions de salvament). Dins el vaixell es detecta un turisme amb explosius i es procedeix a la seva desactivació.

La segona fase consisteix a efectuar el salvament marítim d’un ferit. Aquí hi interven els bombers, el SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) i Salvament Marítim.