Xavier Trias i Jordi Portabella han tancat els serrells de l’acord aquesta mateixa tarda en una reunió conjunta. Els dos líders ja van pactar en una trobada recent fer una consulta ciutadana aquest mandat, i avui se n’ha acotat l’àmbit. Portabella ha proposat al govern que es consulti com abordar la transformació de tres places cèntriques de la ciutat: Urquinaona, Catalunya i Universitat. La coalició independentista vol que més enllà d’un canvi urbanístic es tinguin en compte el comerç, els vianants i el transport públic.

Segons Portabella, cal repensar aquests espais, sovint objecte de polèmica, i optar, entre les diverses propostes -Portabella n’ha parlat d’unes cinc- per la que més convenci els barcelonins.

L’acord amb Unitat per Barcelona inlcou també reclamar a l’Estat la cessió de l’edifici del Banc d’Espanya, a la plaça de Catalunya. Portabella el veu com a seu d’una futura hisenda pròpia catalana. També en la línia de dotar-se d’estructures d’estat, el líder republicà ha inclòs en el pacte que l’edifici de Correus sigui de titularitat municipal per ubicar-hi una biblioteca provincial. El líder republicà reclama, a més, per al municipi, l’edifici dels sindicats de la via Laietana, propietat del Ministeri de Treball.

El suport dels dos regidors d’Unitat per Barcelona al PAM permetrà aprovar el document amb 16 vots a favor, 14 en contra, els del PP i ICV-EUiA, i l’abstenció dels 11 regidors del PSC.