Diverses entitats que treballen amb la gent gran s’han sumat en una marxa festiva en motiu del Dia Mundial de la Gent Gran. Sota el lema “Caminem junts amb les persones grans”, han reivindicat el reconeixement d’aqeust col·lectiu. Aquesta mobilització ha estat la primera acció unitària per visibilitzar la gent gran.

La soledat afecta la salut física de les persones grans. Que una persona gran se senti sola augmenta la pressió arterial i això pot provocar problemes greus de salut, per exemple, al cor. Aquest és un dels exemples de la relació que l’estat d’ànim i la percepció de la solitud tene en la salut física de la gent gran, demostrat amb un estudi elaborat per Louise Hawkley, directora del laboratori de Neuriciència Social de la Universitat de Chicago.

Una altra de les conclusions de l’estudi és que la soledat no desitjada i viscuda com a carència s’associa amb un risc elevat de mortalitat, ja que es tracta d’un sentiment que empitjora la salut de la persona. Mitjançant un estudi elaborat amb més de 200 persones d’entre 50 i 68 anys, Hawkley i un equip d’investigadors van observar físicament un increment de la sensació de dolor, dificultats en la conducta del son i un augment de cortisol – l’hormona que s’allibera en situacions d’estrès o d’alerta- a les primeres hores del dia. Emocionalment, la soledat té conseqüències en l’estat anímic que poden desembocar, per exemple, en situacions de depressió.