Trias ha denunciat que la reducció dràstica de les subvencions posa en greu perill institucions culturals barcelonines i ha citat el Liceu, el MACBA, el MNAC o el Museu Picasso com a exemples. “Són institucions que tenim i que poden  acabar tremolant”. En una tertúlia a RAC1 amb els alcaldes de les quatre capitals, Trias ha dit que la situació és d’una “gravetat extraordinària”, perquè les subvencions passen de 20 milions anuals a 1 milió, una xifra que s’han de repartir entre 15 entitats. Qualifica la reducció d’insòlita, que pot ser catastròfica si s’ajunta amb la pujada de l’IVA del 21%. Hi contribueix el greuge amb entitats culturals de Madrid, com el museu Reina Sofia, que passaria de 45 milions d’euros a 35 milions l’any. “El que ens passa a nosaltres es que ens deixa sense res i a Madrid ens diuen que s’espabili la Generalitat”.

“L’Estat ens tracta com si fóssim nens petits”

L’alcalde s’ha mostrat irritat pel tracte que rep Barcelona des de l’Estat tot i no generar dèficit i pagar a 30 dies: “Em tracten com un insolvent. Jo puc pagar la paga extra de Nadal i no em deixen”. Trias assegura que ha de fer front a la jubilació de 183 efectius de la Guàrdia Urbana i, tot i que l’Ajuntament té diners per afrontar-ho, l’Estat només permet cobrir un 10% de les places. “L’Estat ens tracta com si fóssim nens petits”, conclou. Tot i això, es mostra convençut que Barcelona pot liderar la sortida de la crisi i que la recuperació econòmica vindrà de la mà dels “ajuntaments punters”.

Pel que fa a les infraestructures que connecten Barcelona, Trias ha dit que és vergonyós que l’Estat espanyol no prioritzi el corredor del Mediterrani i apunta a raons ideològiques per no fer-ho. Ha revelat unes paraules de l’antic director del gabinet de la Presidència durant l’època Aznar, Carlos Aragones, que negava la construcció d’aquesta infrastructura per raons polítiques: “El corredor del Mediterrani no es farà mai. Comenceu posant-vos d’acord amb les infraestructures i acabeu amb la llengua”.

“La relació amb Espanya, des de la no-depedència”

Pel que fa a la relació entre Catalunya i Espanya, Trias creu que només es pot restablir la relació amb Espanya des de la no-dependència. “Tenim la sort i la desgràcia que estem en una situació límit. És impossible sortir de la crisi econòmica amb les condicions que tenim”.  L’alcalde ha demanat unitat després del període electoral per ser capaços de “fer el salt endavant”.

Segons Trias, Espanya ha passat d’admirar Catalunya de finals dels 70 a recuperar l’odi atàvic, el “creure que parlem en català per molestar”. Trias ha qualificat la relació actual de lamentable: “Hi ha persones que de cop i volta, hi ha gent que veu la reacció del nostre país i s’espanten. Em truquen i em diuen ‘Que te ha pasado? ¿Y tú también?’ És que això no es pot aguantar”.