El clam ha estat clar, contra la tortura i el maltractament a les presons. La marxa s'ha fet avui, dins dels actes convocats per l'obertura, dilluns que ve, del judici contra nou funcionaris de la presó de Quatre Camins. Estan acusats de maltractar un grup d'interns a l'hora de reprimir el motí que s'hi va produir el 30 d'abril de 2004 ANDRÉS GARCÍA, Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura "Es fa perquè moltes organitzacions entenem que el que es va fer allà [Quatre Camins] va ser un dels fets més greu de vulneracions de drets humans de tot Catalunya i l'Estat espanyol." Però a banda de referir-se al judici, la manifestació ha tingut més reivindiacions, entre les quals, queixes contra l'ús de les pilotes de goma. NICOLA TANNO, Associació Stop Bales de Goma "Demanem fa tres anys la prohibició d'aquesta arma i que hi hagi justícia per a les víctimes, perquè fins ara cap de nosaltres no ha tingut una indemnització ni sap el nom de les persones que va disparar." La d'avui ha estat una marxa relativament tranquil·la, sense la intervenció policial i que ha deixat, això sí, el missatge pintat en edificis del centre de Barcelona. Els manifestants han estat custodiats de prop per la policia, a qui acusen d'utilitzar violència contra els moviments socials. La protesta s'ha acabat al davant de la Model. En arribar a la presó, s'han trobat el perímetre del centre envoltat de furgonetes i dotacions dels Mossos d'Esquadra. Després d'uns minuts de concentració, la manifestació s'ha dissolt sense incidents, just quan ha començat a ploure.

La manifestació, convocada a les 17.30 h a la rambla del Raval, ha arrencat cap a les sis en direcció a la presó Model. Els manifestants han corejat consignes com ara “la policia tortura i assassina” i cridaven l’atenció dels veïns llançant petards. Alguns també han fet pintades reivindicatives al pas de la marxa. Segons la Guàrdia Urbana, eren uns 500 manifestants.

En arribar davant de la Model, s’han trobat el perímetre de la presó i alguns carrers adjacents envoltats de furgonetes i dotacions dels Mossos d’Esquadra. Després d’uns minuts de concentració davant de la Model i de les línies de protecció policial, la manifestació s’ha dissolt sense incidents, just quan ha començat a ploure.

El motiu puntual de la convocatòria d’aquest dissabte, i també de l’acte celebrat dijous passat a la Universitat de Barcelona, és l’obertura dilluns vinent del judici contra nou funcionaris de la presó de Quatre Camins acusats de maltractar un grup d’interns en enfrontar-s’hi per reprimir el motí que s’hi va produir el 30 d’abril de 2004. Segons diverses organitzacions de drets humans i de suport a persones privades de llibertat, aquest és un dels capítols més greus de vulneració de drets humans de la història recent al nostre país.

Però el manifest que explica els motius d’aquestes protestes va més enllà d’aquest cas per denunciar també l’ús de la violència per part de la policia en la repressió de manifestacions i, sobretot, de les pilotes de goma com les que presumptament van fer perdre l’ull a Ester Quintana o van provocar la mort d’ Íñigo Cabacas al País Basc. El manifest considera insuficient la identificació que des de fa unes setmanes llueixen els agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra que intervenen a les manifestacions.

Els convocants de la marxa d’aquesta tarda també critiquen la persecució policial dels venedors a la manta, de les treballadores sexuals al carrer i de les persones que es dediquen a la recollida de ferralla. I exigeixen que es tanquin immediatament els centres d’internament d’estrangers, ja que entenen que s’hi vulneren els drets humans dels estrangers reclosos sense haver comès cap delicte.