El 26 de juny del 1977 unes 4.000 persones van manifestar-se pels drets i les llibertats del col·lectiu LGTBI a la Rambla. La marxa va suposar tota una fita, ja que va ser la primera mobilització que va fer visible aquest col·lectiu a tot l’estat espanyol. Es van mobilitzar gais, lesbianes i transsexuals, però també joves, llibertaris, feministes i sindicalistes que van solidaritzar-s’hi. Darrere de la convocatòria hi havia el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), una organització il·legal en aquell moment -cal tenir present que la Ley de Peligrosidad y Rehabilitzación Social, per la qual es perseguia i empresonava els homosexuals, era vigent en aquell moment.

Durant aquests 40 anys hi ha hagut moltes campanyes en defensa els drets i les llibertats del col·lectiu LGTBI, a la vegada que s’ha anat conquerit molts espais i drets. Un dels més rellevants va ser l’aprovació del matrimoni igualitari o la llei d’identitat de gènere, que van suposar un dels moments més importants de la història d’aquest moviment. En l’àmbit català, el 2014 el Parlament va aprovar la primera llei integral contra l’LGTIfòbia del món, un instrument legal molt reivindicat per les entitats, amb un immens valor simbòlic. 

Però des de la Comissió Unitària 28 de juny reclamen que cal seguir treballant en aquesta direcció.  Per això exigeixen al Parlament de Catalunya la implementació total i efectiva de la Llei 11/2014, a la vegada que han reclamat que s’apliquin sancions a tots aquells que portin a terme conductes homòfobes per tal d’erradicar-les. “Si no hi ha sancions, no es crea l’imaginari adequat perquè vegem que agredir no és gratis. La llei s’ha de complir i s’ha de sancionar”, ha afirmat durant la manifestació el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez. També han reivindicat la igualtat efectiva de drets jurídics i socials del col·lectiu LGTBI, així com el respecte a totes les orientacions sexuals i a la identitat de gènere de cada persona. Per això, reclamen la seva inclusió real en l’àmbit educatiu i la formació de totes les institucions per fer efectiu el respecte dels seus drets.