A la fira, organitzada per primera vegada per la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, s’hi exposen diversos vehicles de caràcter militar així com material relacionat amb l’exèrcit. A més a més, també s’hi ha instal·lat diverses parades on es poden adquirir productes i relíquies militars. Segons ha indicat a betevé el president de la Hermandad, part dels diners recollits es donaran a l’Associació Sanfilippo, que inverteix en el estudi de la síndrome de Sanfilippo, una malaltia rara del sistema nerviós. El veïns, però, no veuen amb bons ulls que els legionaris facin desfilades constants i actes que consideren que enalteixen el feixisme.

La polèmica ja ve de lluny, quan el 2013 el Consorci de la Zona Franca va cedir als legionaris més 5.000 metres quadrats de terrenys públic de les antigues casernes de Sant Andreu. La cessió del terreny va ser “temporal i gratuïta” mentre no se’n fes un altre ús i va provocar un fort rebuig al barri. Des d’aleshores, els veïns s’han manifestat diverses vegades en contra la cessió d’aquest espai als legionaris i reclamen que marxin de les casernes.

Recuperar els terrenys per a ús ciutadà

Aquest dissabte hi ha hagut una nova mostra de rebuig. Un centenar de veïns s’han manifestat des de la plaça d’Orfila arribant fins als terrenys cedits a la Hermandad. Demanen a l’Ajuntament que recuperi els terrenys i se’n faci un ús ciutadà.

Una visió que no comparteix el president de la Hermandad de Antiguos Legionarios de Barcelona, José Luis Córdoba, que assegura que no se senten rebutjats pel veïnat de Sant Andreu. Córdoba afirma que molts veïns visiten el centre i considera que les queixes provenen d’un grup minoritari de ciutadans.