Passats cinc dies del desallotjament, l'únic moviment que hi ha avui a l'edifici és el d'uns operaris treballant per instal·lar-hi l'enllumenat. Enrere queda l'operació policial que es va produir durant la matinada de dimecres en què es va desallotjar cinc famílies i identificar 14 persones. ARANTXA, veïna "Hi vivien nens, imagineu què hauria suposat si els nens haguessin vist el desallotjament? Ells no entenen res." Per això des del moviment del 15-M han criticat el dispositiu dels Mossos d'Esquadra. Denuncien que en cap moment no van veure l'ordre de desallotjament. A més, diuen que les persones que es van concentrar a la porta van rebre cops de puny i alguns d'ells van necessitar assistència mèdica. FERRAN AGUILÓ, Assemblea 15-M de Sants "Ammnistia internacional està investigant si el desallotjament vulnera la legislació internacional dels drets humans". A banda d'aquest informe, el col·lectiu no descarta querellar-se per aquests fets. Ara totes les famílies desallotjades han hagut de buscar un lloc nou on viure. ADA COLAU, Plataforma Afectats per la Hipoteca "Que es regulin les lleis injustes dels desnonaments com a França, que ara no en fan perquè és hivern". Recorden també que cada dia a Catalunya es produeixen 40 execucions hipotecàries i 22 desallotjaments.

El moviment del 15-M ha criticat la duresa del desallotjament de dimecres dia 30 de novembre al carrer d’Hostafrancs número 3 al barri de Sants. Asseguren que es va produir sense cap avís i amb nocturnitat. A més diuen que en cap moment no van veure l’ordre de desallotjament. Com a conseqüència, diverses persones van resultar ferides i van necessitar assistència mèdica. L’operació policial va acabar amb la identificació de quatre persones.

Les famílies van intentar parlar amb la jutgessa

Dilluns 28 de novembre dues mares amb els seus fills es van personar amb els advocats a la Ciutat de la Justícia per declarar davant la jutgessa que porta el cas que vivien a l’edifici d’Hostafrancs. Aquell dia la jutgessa no les va atendre i les va citar per al dia 30, data en què es va produir el desallotjament cautelar. El 15-M no entén per què la jutgessa va citar-les quan el dispositiu policial ja estava ordenat.

Accions legals

Amnistia Internacional ha obert una investigació per analitzar si el desallotjament vulnera la legislació internacional dels drets humans. Sigui quin sigui el resultat d’aquest informe, el 15-M està estudiant si denuncia aquest desallotjament per l’actuació policial i perquè no han vist en cap moment l’ordre de desallotjament.

Suport de diverses associacions

De nou, l’habitage d’Hostafrancs ha rebut el suport de diverses associacions com la FAVB, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o l’Associació de Veïns de Sants. Tots ells han coincidit en què la reapropiació d’aquest edifici ha servit per posar de manifest la manca de polítiques en el casos d’execucions hipotecàries. Fins i tot, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha anat més enllà i ha demanat que les administracions creïn noves polítiques en aquest àmbit com per exemple una moratòria de desnonaments durant l’hivern. És a dir, en els mesos de més fred s’haurien de suspendre igual que es fa a França.