FRANCISCO VILLACAMPA, catedràtic de dret internacional de la Universitat Abat Oliba CEU "La palabra guerra no seria un término adequado para utilizar porque no hay ejércitos, no se ha declarado una guerra un país contra otro país si no que podemos hablar de una guerra asimétrica. Ellos tienen una serie de medios que tienen para luchar contra occidente que no se puede entender como una guerra convencional." XAVIER TORRENS, professor de ciència política de la UB "Qui té la culpa és el fanatisme de l'islamisme gihadista que afecta a unes determinades persones i que creuen per raons fanàtiques extremistes i radicals que cal matar a qui no pensa com ells." FRANCISCO VILLACAMPA, catedràtic de dret internacional de la Universitat Abat Oliba CEU "Por desgracia esto puede durar décadas y para luchar sobretodo la educación, es fundamental evitar que los musulmanes, jóvenes sobretodo, se radicalicen y vayan a luchar contra el Estado Islámico." XAVIER TORRENS, professor de ciència política de la UB "I millorar les polítiques policials i judicials. Pensem que en reforçar els Mossos d'Esquadra però també la Guàrdia Urbana de Barcelona i altres policies locals." FRANCISCO VILLACAMPA, catedràtic de dret internacional de la Universitat Abat Oliba CEU "Es importante actuar militarmente pero siempre y cuando sean las tropas de los países de la zona los que intervengan." XAVIER TORRENS, professor de ciència política de la UB "No cal fer una intervenció com la de Iraq, això no, absolutament no, però sí que cal acabar bèl·licament amb l'Estat Islàmic perquè té un territori concret amb un lloc en concret."

El catedràtic de dret internacional de la Universitat Abat Oliba Francisco Villacampa ha descartat utilitzar el terme “guerra” per definir la situació que viu Europa i ha alertat que aquesta tensió “pot durar dècades”. La causa, segons el professor de ciència política de la Universitat de Barcelona Xavier Torrens, és “el fanatisme de l’islamisme gihadista que afecta determinades persones”.

Per combatre’l Villacampa assenyala l’educació com a eina “fonamental per evitar que els musulmans, joves sobretot, es radicalitzin i vagin a lluitar contra Estat Islàmic”. Paral·lelament, Torrens proposa reforçar les polítiques judicials i de seguretat, tant de forces nacionals com locals.

Pel que fa a una possible intervenció armada a Síria, ambdós experts proposen actuar, però amb matisos. Villacampa aposta per una acció militar que duguin a terme les forces armades dels països de la zona. Torrens descarta una intervenció com la que es va fer a l’Iraq l’any 2003 i però sí que proposa “posar fi bèl·licament a Estat Islàmic”, tenint en compte, a més, que està en un territori delimitat.