El govern de la Generalitat ha decidit reforçar la presència policial en infraestructures estratègiques arran dels atemptats d'aquest matí a l'aeroport i al metro de Brussel·les. L'increment de patrulles dels Mossos d'Esquadra s'ha fet evident des d'avui mateix, per exemple, en estacions de tren. També s'han activat més agents a les terminals T1 i T2 de l'Aeroport de Barcelona - el Prat, als ports i al metro. En un dispostiu similar al del Nadal passat, es desplegaran agents armats tant a les andanes com a l'interior dels vagons. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat que serà un reforç molt evident per als ciutadans. Tot i així, el Gabinet de Coordinació Antiterrorista de Catalunya, que avui ha presidit per primer cop el president Carles Puigdemont, ha decidit mantenir en el nivell quatre sobre cinc l'alerta antiterrorista. Jané ha dit que els atacs a Brussel·les no han agreujat la situació a Catalunya, on no hi ha cap amenaça concreta d'atemptat més enllà del risc global. També a Madrid, els responsables de les forces de seguretat de l'Estat, encapçalats pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, han optat per mantenir el nivell d'alerta per sota del màxim, però amb un reforç als aeroports.

Jané ha dit que s’intensifiquen els “patrullatges en àmbits directament relacionats amb les infraestructures de transport” com aeroports i estacions de metro o de tren, on els ciutadans notaran una “presència policial més activa”. Durant aquesta Setmana Santa aquest reforç es traduirà també en més dispositius dels Mossos d’Esquadra en punts d’afluència turística i grans concentracions de persones al carrer com “processons o actes religiosos”.

Pel que fa a l’alerta antiterrorista, Jané ha puntualitzat que ara mateix Catalunya no en té cap amenaça concreta i ha dit que es tracta d’una “amenaça global al conjunt de països que lluitem contra […] el terrorisme internacional amb base gihadista”. Davant d’això, ha afirmat Jané, cal “màxima preparació, màxima alerta i màxima activació policial” i ha indicat que els màxims responsables de la seguretat del país han acordat mantenir el nivell d’alerta a 4 sobre 5 (un nivell molt alt que només s’aplica quan és quasi segur que s’ha de produir un atemptat terrorista). El conseller també ha aprofitat per condemnar els atacs terroristes perpetrats aquest dimarts a Brussel·les.

De la vintena de reunions que han fet des que es va crear el Gabinet de Coordinació Antiterrorista de Catalunya, aquesta és la primera d’encapçalada pel president actual de la Generalitat, Carles Puigdemont, un fet que li ha donat un caràcter excepcional. A la reunió hi han assistit el conseller d’Interior, Jordi Jané, i els màxims responsables dels Mossos d’Esquadra a Catalunya.