Contactem amb en Jordi Perales, un politòleg de la Garriga que treballa al Parlament Europeu. Viu molt a prop de l'estació de Maelbeek. JORDI EDUARD PERALES, politòleg al Parlament Europeu "Tenim companys al Parlament que estan tancats dins i al carrer no es veu absolutament ningú." Al llarg de la tarda, però, la situació ha canviat. Així ens ho ha explicat l'eurodiputat socialista, Javi López. JAVI LÓPEZ, eurodiputat del PSC "A l'hora de marxar la gent sortirà i anirà a casa. Ara hi ha molta gent al carrer perquè no hi ha transport. Aquí més que fent feina tothom està seguint les notícies dels atemptats." Els qui també han quedat confinats durant el dia són els catalans que treballen a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les. Les oficines estan situades a 600 metres de l'estació de metro de Maelbeek. AMADEU ALTAFAJ, representant permanent de la Generalitat a la UE "Tot el personal de la delegació i les seves famílies es troben bé. Hi ha alguna persona en estat de xoc perquè ha estat evaquada però no hi ha hagut cap ferit." A la Mireia les explosions l'han sorprès al carrer. MIREIA ALONSO "Hi haurà gent que ha decidit anar a casa, jo he anat a la feina. De camí hem sabut que hi havia una tercera explosió al metro. I ha creat pànic perquè tothom coneix algú que treballa a les institucions." L'Alba, una estudiant de màster, ha optat per quedar-se a casa i no anar a la universitat. Això sí, només avui. ALBA GONZÁLEZ, estudiant de màster "Per seguretat m'he quedat, però aquests dies serà el mateix que vam viure al novembre. Va ser una setmana en què el país va quedar paralitzat. Jo seguiré anant a la universitat normal, i la meva vida no pararà."

La ciutadania de Brussel·les en certa manera ja s’esperava que hi podria haver una reacció en forma d’atac terrorista a la detenció de l’ideòleg dels atemptats de París, Salah Abdeslam. Així ho ha assegurat a Barcelona FM Mireia Alonso. Aquesta ciutadana barcelonina resident a Brussel·les s’ha assabentat de les explosions a l’aeroport perquè la seva parella l’ha avisat des de la feina. Alonso ha traslladat aquesta informació a l’escola on ha dut el seu fill pel matí i, posteriorment, ha anat a treballar amb tramvia.

De la detonació al metro, en canvi, se n’ha informat a través de les xarxes socials. Alonso admet que la gran majoria d’informacions que els arriben als belgues no són oficials i confessa que ningú no té dubtes de qui hi ha al darrere. També ha dit que després dels atemptats a París els ciutadans de Brussel·les temien que “això podia passar“.

Precisament l’estudiant de màster Alba González ha explicat que aquests dies els espera “el mateix que vam viure al novembre”, una setmana “en què el país va quedar paralitzat”. Tot i així, González ha indicat que la seva vida no s’aturarà i continuarà anant, amb normalitat, a la universitat.

En Jordi Perales, politòleg de la Garriga que treballa al Parlament Europeu com a assistent d’Ernest Maragall, viu molt a prop de l’estació de Maelbeek. L’explosió l’ha enganxat just quan sortia de casa i ha decidit quedar-s’hi confinat, tal com ha recomanat el govern belga. “No hem sentit les explosions però hem escoltat sirenes i molta policia”, ha explicat. “Tenim companys al Parlament que estan tancats a l’interior i al carrer no es veu absolutament ningú.” Segons el Jordi, a les institucions europees fa mesos que es parlava que això podia passar. “Hi havia molta intranquil·litat i rumor constant que hi hauria un atemptat aquí i finalment s’ha confirmat”, ha sentenciat.

Mentre que al matí els carrers estaven pràcticament buits, a la tarda han recuperat, a poc a poc, el ritme habitual. La població de Brussel·les ha tornat a la normalitat, tímidament, per anar a buscar els fills a l’escola o per tornar a casa des de la feina.

Una persona en xoc a la Delegació de la Generalitat

Els qui també romanen tancats són els catalans que treballen a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les. Les oficines estan situades a 600 metres de l’estació de metro de Maelbeek. “Tot el personal de la delegació i les seves famílies es troben bé. Hi ha alguna persona en estat de xoc perquè ha estat evacuada però no hi ha hagut cap ferit”, ha assegurat Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat a la UE.