La por ha colpejat aquest matí Brussel·les en una cadena d'atemptats a l'aeroport i el metro. En plena operació sortida de Setmana Santa, l'explosió a l'aeroport de Zaventem ha causat el caos. Segons alguns testimonis, a l'aeròdrom s'han sentit trets i consignes en àrab. A mig matí, les autoritats han confirmat que les explosions han estat fruit d'un atac suïcida. Poca estona després de l'esclat del pànic a l'aeroport, la situació s'ha repetit al metro. A l'estació de Maelbeek, molt propera a les institucions europees, també s'ha produït una explosió. L'incident ha obligat a evacuar immediatament els passatgers per les vies de tren i a suspendre de forma immediata la circulació al suburbà. La xifra de morts del doble atemptat ha anat en augment a mesura que avançava el matí, fins a superar la vintena. Pel que fa als ferits, ja en són més d'un centenar i alguns es troben en estat greu. El Govern ha decretat el nivell màxim d'alerta terrorista, que havia rebaixat el mes de gener, i ha convocat un gabinet de crisi. CHARLES MICHEL, primer ministre belga "Continuarem seguint la situació minut a minut amb els diferents serveis de seguretat." Les autoritats han tancat l'aeroport i han suspès tots els transports com a mesura de seguretat. L'Ajuntament de Brussel·les ha fet una crida a la ciutadania a evitar els desplaçaments, i també se'ls ha demanat que no realitzin trucades i que enviïn SMS o utilitzin les xarxes socials per evitar la saturació de les línies. La fiscalia belga ha confirmat que s'ha començat a investigar, però ha insistit que és d'hora per donar-ne detalls. FRÉDERIC VAN LEEUW, fiscal general de Bèlgica "La policia federal de Brussel·les i de Zaventem estan treballant en la investigació i analitzant les imatges de les càmeres de seguretat." Els atemptats es produeixen quatre dies després de la detenció al barri de Molenbeek (a Brussel·les) de Salah Abdeslam, el terrorista més buscat a Europa i principal autor dels atemptats del mes de novembre a París, en què van morir 130 persones.

Dues explosions a la terminal de sortides de l’aeroport internacional de Brussel·les han causat una desena de morts i múltiples ferits greus. Poc després, cap a les 9 h, s’ha produït una tercera detonació a l’estació de metro de Maelbeek, molt a prop de les institucions europees, que ha causat una vintena de víctimes mortals més. La fiscalia belga ha confirmat que es tracta d'”atemptats suïcides”.

El ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha indicat que entre els ferits hi ha quatre persones de nacionalitat espanyola que es troben hospitalitzats. Pel que fa a les víctimes mortals, no n’hi ha cap d’espanyola.

A primera hora de la tarda l’organització terrorista Estat Islàmic ha reivindicat l’atemptat a través de l’agència de notícies Amaq, que ha fet pública una nota en què s’indica que els terroristes haurien utilitzat “cinturons i artefactes explosius“. Les explosions arriben quatre dies després que la policia hagi detingut a la capital belga Salah Abdeslam, un dels suposats autors dels atacs a París del mes de novembre.

Les autoritats belgues han decretat tres dies de dol per les víctimes i han elevat nivell antiterrorista al màxim.

Segons fonts de la cadena flamenca VTR, la policia belga busca dues persones sospitoses d’haver provocat els atemptats. Un dels presumptes atacants és, precisament, l’home que apareix amb un barret a la fotografia captada per les càmeres de seguretat de l’aeroport i difosa per diversos mitjans. Des del centre d’emergències han informat que l’aeroport belga romandrà tancat fins dimecres.

A les xarxes socials diversos viatgers han difós imatges de centenars de persones a l’interior de l’aeroport corrent i fotografies de l’estand d’American Airlines totalment destrossat, un dels punts on s’ha produït una de les explosions. Catalans que es troben a Brussel·les també han fet ús de les xarxes socials per narrar en primera persona com estaven vivint aquells moments.

A més, Facebook ha activat l’opció que permet, en casos d’emergència, fer saber als teus contactes que et trobes al lloc dels fets i que estàs bé.