Dels 40 veïns desallotjats, 18 dormiran aquesta nit en un hotel. Entre ells hi ha dues famílies que fins avui han estat al Centre Social d'Emergències i que aquest matí han demanat que els canviïn d'allotjament. Tot i que la majoria d'afectats s'han instal·lat a cases de familiars, alguns dels veïns ja van estar en un hotel ahir a la nit, després de les pressions veïnals. RAMIRO GARCÍA "Aquesta nit l'hem passat en un hotel, que ens van enviar. Ho hem passat bé, però la situació és només per dos dies i a partir de dimarts no sabem per on anirem o què farem." CLAUDIO BLANCELLI, president de la comunitat "Hemos pasado de los establos al paraíso, porque hay gente que han realojado en hoteles de cuatro estrellas. Tampoco pedimos tanto, pedimos una solución digna." Durant tot el dia els afectats han pogut entrar als seus pisos per recuperar part dels objectes personals. Els veïns poden tornar a casa seva acompanyats d'un bomber i entren per recuperar les seves pertinences. Generalment estan agafant coses que necessiten en el seu dia a dia. Estem parlant de roba, sobretot roba d'abric, i medicaments. No pensen encara en els mobles, però saben que si la situació s'allarga hauran de buscar una solució. ANA CARMEN OBRERO "Sí, nos permiten, pero en cinco minutos y poca cosa puedes coger. La ropa para ponerme tienes que tenerla." MERCEDES REYES "Coger ropa de invierno, y las medicinas. Y las fotos de mis nietos." CANDELA HERNÁNDEZ "La ropa de invierno, porque como esto no sabemos cuando va a acabar... y si podemos la televisión y cosas de valor." Els serveis socials s'han posat en contacte amb els veïns. Demà al matí faran un cens de les famílies desallotjades per analitzar la situació i necessitats de cadascuna.

El districte d’Horta-Guinardó, d’acord amb els Bombers de Barcelona, va decidir divendres a la nit desallotjar els 31 habitatges del número 91 del carrer de Santa Rosalia, al barri de la Teixonera. L’estructura de l’edifici, construït als anys 50, es troba en mal estat i alguns dels habitatges ja havien estat apuntalats. La casa està afectada per la modificació del PGM del Carmel i pendent d’enderrocar un cop els veïns puguin ser reallotjats de forma definitiva.

Des de l’estiu passat, els Bombers han comprovat fins a quatre cops l’estat de l’estructura de l’edifici i han conclòs que, un cop apuntalat, no hi ha risc que pugui acabar cedint. Però els veïns tenen por i estan angoixats de  viure en uns habitatges en mal estat. Aquest dilluns, tècnics municipals tornaran a revisar l’estat de les bigues i dimarts es decidirà si l’edifici es pot tornar a ocupar o bé ha de quedar buit fins que s’hagi d’enderrocar.

Allotjament d’emergència

La nit de divendres, 16 dels 40 veïns desallotjats van dormir al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i només dos en un hotel. Aquest centre municipal, que al juny va estrenar instal·lacions al Poblenou, acull normalment persones sense sostre i els veïns no s’hi van trobar còmodes. Dissabte a la nit, la mitja dotzena de famílies que no s’han traslladat a cases de familiars es van aplegar davant del seu edifici i van demanar a l’Ajuntament el trasllat a hotels de la zona. El consistori va acceptar aquesta solució.

Així, la nit de dissabte van ser 16 les persones que es van allotjar en hotels de la zona. Dues es van quedar al CUESB perquè ja hi tenien totes les seves coses, però aquest diumenge també s’han traslladat a un hotel. Segons el president de la comunitat, Claudio Bancelli, han passat “dels estables al paradís, perquè hi ha gent que han reallotjat en hotels de quatre estrelles. Tampoc no demanem tant, només una solució digna”.

La majoria dels veïns s’estan en hotels de dues estrelles. L’Ajuntament els garanteix aquest allotjament d’urgència fins dimarts, en què estan convocats a una reunió a la seu del districte d’Horta-Guinardó per veure quina és ara com ara la solució més definitiva.

Mentrestant, aquest diumenge les famílies han tornat a entrar un moment als seus habitatges per seguir recollint tota mena d’objectes, sobretot els d’ús més diari i més roba d’abric. Però n’hi ha que comencen a plantejar-se si no haurien d’agafar també mobles, electrodomèstics i les coses de més valor, perquè no saben si podran tornar a casa seva i quan.

Per determinar exactament quina és la situació i les necessitats, tots els veïns són atesos personalment pels serveis socials. Ja s’han posat en contacte amb els veïns i aquest dilluns tenen previst elaborar-ne un cens de totes les famílies desallotjades, precisament per per analitzar la situació i necessitats de cadascuna.