dutxa platja barcelona 2024

Un cop Barcelona ha entrat oficialment a la fase d’alerta per sequera, menys restrictiva que l’excepcionalitat que teníem fins ara, l’Ajuntament s’ha activat per flexibilitzar fins on es pot les mesures d’estalvi d’aigua. Un dels canvis que més notarem serà que totes les dutxes de les platges de Barcelona tornaran a funcionar. Segons el consistori, les dutxes es reobriran els propers dies, de forma progressiva, després que se sotmetin a una revisió tècnica i es posin a punt.

Cal tenir en compte que moltes de les dutxes no funcionen des de fa com a mínim un any. L’estiu passat només en va funcionar una per platja. Enguany la temporada va arrencar amb totes les dutxes fora de servei a causa de la gravetat de la sequera, tot i que les darreres setmanes se’n va recuperar una per platja.

dutxa platja barcelona 2024

Es recuperen quatre instal·lacions d’aigua

També es recuperaran quatre instal·lacions d’aigua destinades que els infants es refresquin. Són les situades a Canyelles, al Parc de les Rieres d’Horta, al Bon Pastor i a l’acabada d’inaugurar plaça del Canòdrom. Aquestes estructures també s’aniran revisant i instal·lant els propers dies, amb l’objectiu de convertir-se en refugis climàtics aquest estiu.

Les instal·lacions d’aigua, que també incorporen mesures d’estalvi, estaran actives fins al setembre, quan es tornaran a desmuntar fins al juny vinent. Funcionaran sis hores diàries, entre les 10 i les 13 h al matí i de 17 a 20 h a la tarda. S’activen amb un polsador d’aigua que limita el temps a uns minuts. Les instal·lacions tenen, a més, un “comptador telesupervisat que avisa en casos de fuites o excés de consum”.

Instal·lació d’aigua a Canyelles el 2020, quan es va inaugurar

Reomplir piscines i reg per mantenir la vegetació

Aquestes són dues novetats però n’hi ha més. També es flexibilitzen les restriccions per al reompliment de piscines i usos d’aigua als centres esportius. Es reprèn el reg als espais verds sempre amb la dotació mínima per mantenir la vegetació i l’arbrat, amb un límit de 450 m³ d’aigua per hectàrea i mes. Es prioritzen l’ús d’aigua freàtica, el reg amb sistemes d’alta eficiència automatitzats i el sistema gota a gota. Els jardins privats, a més, es poden regar un màxim de dues vegades a la setmana.

La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars per part dels serveis municipals es continuarà fent prioritàriament amb aigua freàtica. Segons l’Ajuntament, es farà en tot cas amb la despesa mínima indispensable per mantenir la qualitat de l’espai públic.

Restriccions que es mantenen

La resta de mesures d’estalvi es mantenen, així com algunes restriccions que no es poden aixecar encara en la fase d’alerta. Per exemple, els brolladors de les fonts ornamentals continuaran apagats i només hi haurà el mínim d’aigua potable necessària als llacs artificials on hi hagi vida aquàtica, com ara ànecs o oques.

Pel que fa a la ciutadania, la neteja de vehicles ha de continuar fent-se en establiments especialitzats amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’aquests centres, només es poden netejar vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.