Un jove australià va organitzar a casa seva de Melbourne la primera festa Project X l’any 2008. La policia va desallotjar-ne mig miler de joves borratxos i les destrosses es van valorar en 20.000 dòlars. El 2012, una persona va morir en una altra d’aquestes festes a Houston, que va acabar en tiroteig. Aquell mateix any, el fenomen va quedar immortalitzat a la comèdia cinematogràfica ‘Project X’, dirigida per Nima Nourizadeh, que va ser tot un èxit de taquilla. A la pel·lícula, tres joves organitzen una festa a casa que se’ls acaba anant de les mans. Un dels detalls que el film ha introduït a la moda d’aquestes festes salvatges és el gnom de ceràmica al jardí que, un cop es trenca amb un bat de beisbol, vessa centenars de pastilles d’èxtasi.

L’any passat, un grup de gent va començar a promoure a través d’una pàgina de Facebook la organització d’una festa Project X a Barcelona. La idea ha anat prenent forma i a hores d’ara està convocada per a la mitjanit del 22 d’abril, en un lloc de la ciutat encara per determinar. Les entrades per a “la festa més èpica de la història” -“que mai no oblidaràs (si és que te’n recordes)”- es venen per Internet des de principis de mes a preus que oscil·len entre els 20 i els 30 euros amb una consumició inclosa.

Un altre esdeveniment anomenat Project X Sarrià, previst per a l’11 de juliol, té ja prop de 10.000 persones apuntades a Facebook. En aquest cas es tracta de la iniciativa d’una jove dissenyadora que assegura que a partir del juny podrà llogar per 2.000 euros la nit un xalet buit de mobles on organitzar una d’aquestes festes salvatges. Les entrades, que encara no ha posat a la venda, haurien de servir per reunir aquests diners i cobrir la reparació de totes les destrosses que s’hi puguin produir. Segons el web d’informació turística 02B, el propietari del xalet, situat al Papiol, no en sap res, així que tot plegat podria tractar-se d’un muntatge.

Project X, a la Comissió de Seguretat

Aquestes festes salvatges seran tema de debat dijous vinent a la Comissió de Seguretat i Mobilitat del ple municipal. L’alcaldable socialista, Jaume Collboni, ha anunciat que el seu grup demanarà al govern que faciliti la informació de què disposa i expliqui les actuacions previstes. Collboni troba preocupant que el nom de Barcelona s’associï a aquestes festes “salvatges, descontrolades i multitudinàries” i demana que es posin tots els mitjans i la màxima informació “per evitar trencar el model de convivència de la ciutat”, que no ha viscut una macrofesta des de fa molts anys.

De la seva banda, el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, reclama que es prenguin mesures per evitar la celebració d’aquestes macrofestes. Els populars presentaran un prec en aquest sentit a la reunió de dijous. Fernández Díaz també alerta dels “greus problemes de convivència i seguretat que poden comportar aquestes festes, que no atenen a aforament ni seguretat”.