Aquest aerogenerador aprofita la força del vent per fer energia. És el primer de la ciutat, però no serà l'últim. A curt termini l'ajuntament farà tres instal·lacions més híbrides com aquesta, que combinen l'aprofitament del sol amb el del vent. N'hi ha 10 més en estudi. A pocs metres d'aquí també hi ha plaques solars i fotovoltaiques. La idea és que amb instal·lacions híbrides, quan no hi ha llum del sol es pugui aprofitar l'energia delv ent. L'Ajuntament ha comrpobat com els millors llocs per col·locar-hi aerogeneradors són punts elevats i també el front marítim. Però les instal·lacions públiques no permeten cobrir la necessitat de tota la cituat. Barcelona consumeix uns 17.000 gigawats a l'any. Uns 5.500 són de consum residencial. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Barcelona està en disposició de produir tot allò que consumeix el residencial" Segons el consistori la generació d'energia neta per a habitatges es pot aconseguir si als terrats de Barcelona s'hi instal·len plaques o aerogeneradors. Per això posa a disposició dels ciutadans un nou web. I també té un mapa amb tots els terrats. Si es clica sobre un dels terrats, en dóna informació per saber si hi ha més disponibilitat de vent o de sol. Les ajudes per a la rehabilitació d'edificis cobreixen fins al 50% de la instal·lació d'energies renovables. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "L'autosuficiència energètica és un exemple magnífic de què vol dir que una ciutat sigui més resilient d'abans de fer aquesta aposta." L'ajuntament també aposta per col·locar enllumenat que s'alimenti d'energies netes. L'objectiu a llarg termini és que d'aquí a uns 10 anys la ciutat pugui ser autosuficient en un 20%.

La ciutat consumeix uns 17.000 GWh/any. D’aquests, només uns 370 ja es produeixen amb energies renovables. Segons ha explicat el regidor d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, si es generés energia “a totes les terrasses i cobertes de la ciutat, es produirïen uns 5.500 GWh/any, que és el consum energètic de tot el residencial de Barcelona”.

Vives ha reconegut que aconseguir una ciutat autosuficient “és un camí llarg” i que s’està treballant en un pla per a 10 anys per assolir entre el 15 i el 20% d’autosuficiència energètica. L’objectiu és que Barcelona sigui autosuficient energèticament “d’aquí a 40 anys”.

Aposta per l’energia eòlica

Entre altres mesures, s’ha desenvolupat el Pla estratègic de l’energia minieòlica a Barcelona, que determina les zones més propícies per a la ubicació d’instal·lacions que permetin crear energia a partir de la força del vent. Els espais més adients són el Front Marítim, Montjuïc, els turons, Collserola, els parcs i jardins, la zona del Fòrum, l’espai de la Fira de Barcelona, els polígons industrials de la Zona Franca i la Sagrera, i les conques dels rius Llobregat i Besòs.

El  regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, ha explicat que l’energia minieòlica “és viable per generar energia elèctrica a la ciutat” i que es complementa amb l’energia solar. Els primers projectes d’instal·lacions que combinen l’energia solar i l’eòlica s’ubicaran al camí de la Mercè, al carrer de Tenerife, als Jardins de Rodrigo Caro i a la platja de Llevant.

Dins de les zones amb potencial per ubicar-hi aquestes instal·lacions, es desenvoluparan projectes al Camp de Tir del Castell de Montjuïc, al Velòdrom d’Horta, al Parc del Laberint d’Horta, al Centre Esportiu Mundet, al Polígon de la Zona Franca i al Centre Esportiu Can Caralleu, entre d’altres.

Des de l’Ajuntament es vol incentivar la instal·lació d’aquesta tecnologia en cobertes d’edificis privats a través  dels ajuts a la rehabilitació, que cobreixen el 50% de la inversió en millora energètica fins a un màxim de 60.000 euros.

L’altra aposta per impulsar la generació d’energia amb renovables és la instal·lació d’enllumenat autònom i autosuficient a la ciutat. L’enllumenat autònom és aquell que genera la seva pròpia electricitat, mentre que l’autosuficient utilitza l’electricitat generada per fonts d’energies renovables que es troben al seu entorn.

Actualment, hi ha 16 projectes d’aquest tipus d’enllumenat a la ciutat que estan en diverses fases d’implantació, amb una inversió al voltant dels 2,5 milions d’euros. Ja hi ha enllumenat autònom en espais com el Parc de les Aigües i el Jardí de les Infantes, i autosuficient a la mitgera de Pere IV i a l’umbracle de Glòries, entre d’altres.

Un web per conèixer el consum energètic

Paral·lelament a la implantació d’aquests sistemes, s’ha presentat el nou web www.barcelona.cat/autosuficiencia, que permet consultar el consum d’energia de les llars i quin és el millor recurs energètic disponible, tant pel que fa a energia solar com minieòlica, a cadascun dels edifics de la ciutat.

El web també inclou un assessor energètic virtual perquè els ciutadans coneguin el seu consum energètic i com reduir-lo. Aquest assessor ofereix informació personalitzada basant-se en les dades del consum i la informació de casa seva que el ciutadà vulgui proporcionar. L’objectiu és que el consumidor sàpiga quanta energia consumeix i com pot estalviar i ser més eficient.