Una setantena de domassos amb l’escut del Poble-sec guarneixen des de fa algunes setmanes els balcons i alguns establiments. Darrere de la iniciativa està la plataforma Orgull Poble-sequí, que es va posar en marxa el 2020 amb l’objectiu de reivindicar el sentiment de pertinença al barri.
Un barri fins ara sense escut
El Jordi Lladó és el responsable que els balcons del Poble-sec s’estiguin omplint de color i d’orgull de barri. Ell és el dissenyador que ha creat el primer escut del Poble-sec. Ho va fer durant l’estiu del 2020 a partir dels colors de les entitats amb més tradició del barri i que són l’emblema de les quatre parròquies del Poble-sec actual: la França Xica, l’Eixample de Santa Madrona, la Satalia i les Hortes de Sant Bertran.
Lladó ha inclòs en el disseny elements històrics i d’identitat tan significatius com el vaixell de Santa Madrona, les tres xemeneies o els feixos de llum de Montjuïc que il·luminen la muntanya durant la nit. I també hi apareixen dues referències de l’origen del barri, sovint poc conegudes. La data 1869 correspon a l’any en què es va començar a construir el Poble-sec, un barri que té poc més de 150 anys d’història, i ZP recorda que el nou barri es va alçar a l’antiga “zona polèmica” número 3, una àrea on l’activitat estava limitada fins aquell moment perquè havia estat una zona militar.
El més important no és el dibuix, sinó que ens faci sentir orgullosos de ser del Poble-sec
Tot i que l’autor de l’escut fa pocs anys que viu al Poble-sec, veïns de tota la vida com el Lluís Calduch estan molt contents amb la iniciativa, sobretot perquè està servint per despertar el sentiment de pertinença. “Més enllà del dibuix que té l’escut, el que és important és el significat que té. És important que la ciutadania i els veïns se sentin arrelats al seu barri. I quan vegis l’escut puguis dir orgullós: soc del Poble-sec”.
El Poble-sec, un barri que necessita reivindicar-se
Des de l’inici de la pandèmia algunes de les entitats del barri estan tenint problemes per continuar amb les activitats a causa de les restriccions i de la davallada de socis. La plataforma Orgull Poble-sequí vol ser també un vehicle per revifar les ganes de les veïnes a participar en la vida social i col·lectiva i engrescar-les a sumar-se a les iniciatives que impulsen les diferents entitats del Poble-sec. El Jordi Lladó creu que aquest tipus d’accions senzilles, com és penjar una bandera en un balcó, ajuden a fer barri. De fet, posa com a exemple iniciatives similars que s’han impulsat a la Vila de Gràcia, la Barceloneta o Sant Andreu.
Vull que surti aquest orgull Poble-sequí de la gent de tota la vida i de les que no hem nascut aquí, com jo
Lladó només ha pogut imprimir fins ara tirades curtes dels domassos, en total una setantena. Les banderes ja pengen dels balcons de la zona de la França Xica i guarneixen les parets d’alguns dels comerços amb més tradició del barri. L’objectiu, però, és d’omplir de blau, groc i vermell el màxim de balcons possibles abans de la propera festa major. Per aconseguir-ho, la plataforma Orgull Poble-sequí demanarà una subvenció que els permeti costejar un volum molt més gran de domassos i repartir-los entre el veïnat.