La memòria de La Sedeta, l’antiga fàbrica Pujol i Casacuberta, no es perdrà. Ha quedat recollida en un documental web amb el títol ‘Memòria de La Sedeta. Teixint històries de vida’. El treball recull els testimonis que han format part de la història del recinte, des que es va crear com a fàbrica de teixits -tancada el 1975-, la lluita veïnal que va permetre reconvertir-la en equipaments, fins a l’actualitat, amb el procés participatiu de recuperació de la memòria històrica.
“L’àlbum familiar de La Sedeta”
El documental web forma part del projecte de recuperació de la memòria oral de La Sedeta, que es remunta a l’any 2000, quan es comença a gestar la idea de recopilar la història de l’antiga fàbrica. Ara, aquest procés tanca una primera fase amb la senyalització del Centre Cívic la Sedeta amb vinils que il·lustren com eren els diferents espais de la fàbrica, les entrevistes als testimonis, la recollida de documentació i la presentació del webdoc.
Per Andrés Encinas, de l’Associació d’Amics i Amigues de la Sedeta, aquest projecte documental “és una pàgina més en el que nosaltres diem àlbum familiar de la història de La Sedeta i es tracta de teixir aquests fils invisibles de relacions d’amistat que fan que això es converteixi en una gran família”.
El testimoni dels treballadors
El documental recull fragments de les entrevistes fetes a antics treballadors de la fàbrica o als seus familiars, documentació escrita o gràfica sobre la història o la vida al complex fabril, la història de la lluita veïnal per guanyar l’espai pel barri i fer-hi equipaments, el procés participatiu de recuperació de la memòria oral i un context històric.
Per fer el documental web ha estat imprescindible el testimoni de treballadors com Josep Balagué. En aquest cas, ell ha permès situar les diferents seccions de la fàbrica. De fet, ha recuperat un plànol que ell mateix va dibuixar als anys 70. Diu que és dels pocs que coneixia pam a pam La Sedeta, ja que “el ram de l’aigua era el ram de l’aigua, tissatge era tissatge, les repassadores són repassadores, però que tingui una idea global de tot, potser soc dels pocs”. Explica que, per ell, participar d’aquest procés de recuperació de la memòria ha significat fer un homenatge als treballadors de l’antiga fàbrica tèxtil.
Presentació durant la festa major
Ara que el projecte tanca una primera fase ja s’està embastant una de nova que consistirà a fer la senyalització de l’escola i l’institut de La Sedeta i també treballar en un projecte educatiu sobre la memòria històrica. El webdoc es presentarà el dia 30 de juny en el marc de la Festa Major del Camp d’en Grassot i es podrà consultar al web barcelona.cat/gracia/memoria-historica-lasedeta.