El COMB homenatjarà la doctora Dolors Aleu i Riera (1857- 1913) durant tot el 2013, en el centenari de la mort de la metgessa. Aleu va ser la primera metgessa de Catalunya de l’època moderna i la primera doctora en Medicina de l’Estat espanyol.

Segons Miquel Brugera, expresident del COMB, la decisió d’homenatjar Aleu representa també un homenatge per a totes les dones que, en aquella època, van haver de superar molts obstacles per fer els estudis que volien.

Segons la bibliografia d’Aleu, la família Aleu-Riera va decidir posar un parell d’escortes a la Dolors perquè pogués anar de forma regular a les classes de la Facultat de Medicina, l’any 1874. Aleshores només hi havia tres noies estudiant en aquesta facultat. El senyor Joan Aleu, pare de la Dolors, era doctor en Farmàcia, cap de la Policia Municipal, tinent d’alcalde de Barcelona i governador general de Catalunya.

Dolors Aleu  es va especialitzar en ginecologia i medicina infantil i va aconseguir exercir la medicina, amb molt d’èxit, durant 25 anys.

A Barcelona es va retre homenatge a la doctora amb els Jardins de Dolors Aleu, al barri del Raval i molt a prop de l’avinguda de les Drassanes. També s’ha homenatjat la doctora amb el Centre Sociosanitari Putget-Dolors Aleu.

Aleu forma part dels metges que s’han inclòs a la Galeria de Metges Catalans, el web que ha aglutinat els metges catalans que han destacat en l’activitat mèdica.