La pressió atmosfèrica fa referència a la força que exerceixen els gasos de l’atmosfera sobre la superfície terrestre. A nivell del mar, en condicions normals, el baròmetre marca un valor de 1013 hPa. Per damunt d’aquest valor parlem d’altes pressions o de temps habitualment estable; per sota, de baixes pressions i de temps més insegur i canviant, a causa del pas de pertorbacions.

Si teniu un baròmetre a casa us haureu adonat que aquest mes de gener ha anat una mica de bòlid amunt i avall. Analitzant què ha marcat al llarg del mes, el podem dividir clarament en dos.

La primera desena del mes, les altes pressions van ser les protagonistes a Barcelona i arreu de Catalunya. L’anticicló, el causant de l’elevada pressió, va regalar-nos força dies de temps assolellat i molt agradable pel que fa a les temperatures. Des d’aleshores han predominat les baixes pressions. El pas de pertorbacions ha estat una constant, un fet que s’ha traduït en un gran dinamisme atmosfèric. Hem tingut nuvolades, dies de vent i fred, pluges irregulars i, fins i tot, un dia amb neu al Tibidabo.

Els mapes del temps ens indiquen que aquests darrers dies del mes portaran una treva en el mal temps. Tornarem a tenir uns quants dies assolellats i estables gràcies a l’arribada de l’anticicló i de les altes pressions. Una bona notícia, almenys durant uns quants dies, per a aquells que més pateixen els canvis bruscos del baròmetre.