Metges de tot el món han vist com els pacients milloraven després d’administrar ivermectina com antiviral en la lluita contra el SARS-CoV-2, el virus de la covid-19. I la millora s’ha produït en estadis precoços i durant la fase més avançada de la malaltia, segons asseguren. Malgrat aquests resultats observables en pacients d’hospitals de tot el món, la comunitat científica es troba dividida respecte a l’efectivitat del fàrmac en el tractament contra la covid-19.
A una banda, hi ha metges i investigadors que constaten l’eficàcia del medicament d’ús antiparasitari entre els pacients. Tan en profilaxi com en tractament precoç i greu de la malaltia. A l’altra, els científics que no hi veuen evidència perquè consideren de baixa qualitat, mida i de disseny no apropiat, els estudis que s’han fet fins al moment.
Posició sensiblement diferent de l’ens regulador dels Estats Units respecte del d’Europa
L’ens regulador europeu, l’EMA, i l’OMS només recomanen utilitzar el compost en el context d’un assaig clínic, mentre que el National Institute of Health dels Estats Units manté una posició més neutral i assegura que actualment no hi ha dades suficients com per recomanar o no, l’ús de la ivermectina com antiviral en el tractament de la covid-19. D’aquesta manera, deixa a mans de metges i pacients l’ús del remei per al tractament contra el SARS-CoV-2, és a dir, en una “prescripció fora de prospecte”.
Però no tots els metges nord-americans volen dispensar el suposat antiviral en el tractament contra la covid. Els mitjans de comunicació d’aquest país han publicat casos de famílies de pacients que recorren a la justícia perquè els jutges ordenin l’administració del fàrmac en quadres greus de covid.
És especialment significatiu el cas de Nurije Fype, pacient de l’Elmhurst Hospital d’Illinois i en estat de coma induït. Malgrat que el jutge va ordenar l’administració del fàrmac, els facultatius van desobeir l’ordre en un primer moment. El cas el va publicar el ‘Chicago Tribune’.
Finalment, els metges de l’Elmhurst Hospital van permetre-ho. Després de les dosis d’ivermectina, Nurije Fype va millorar. Del cas també se’n va fer ressò la cadena FOX.
L’OMS no recomana l’ús de la ivermectina per a la covid-19 a excepció dels assajos clínics
Des de l’Organització Mundial de la Salut, la directora científica, Sounmya Swaminathan va reiterar en un tuit fet el 10 de maig i posteriorment esborrat, que l’OMS no recomana l’ús de la ivermectina contra la covid. Swaminathan afirmava que “la seguretat i l’eficàcia són importants quan s’utilitza qualsevol fàrmac per a una nova indicació. L’OMS no recomana l’ús de la ivermectina per a la covid-19 a excepció dels assajos clínics”. Però la directora científica va incloure un enllaç que dirigia a una pàgina de la farmacèutica Merck, en què es desaconsella l’ús del fàrmac.
Merck està desenvolupant actualment un antiviral contra el virus de la pandèmia.
Una associació d’advocats de l’Índia, la Indian Bar Association, ha denunciat la directora científica de l’Organització Mundial de la Salut per “desinformar” sobre l’efectivitat de la ivermectina. Sol·licita una persecució penal i la revocació del títol de metgessa.
Assajos clínics contradictoris
Un dels estudis més importants que exposava la ineficàcia del medicament antiparasitari fet amb 476 pacients és el publicat el 4 de març per la revista científica ‘Journal of the American Medical Association’. Però es tracta d’un assaig clínic compromès perquè més d’un centenar de metges van denunciar la recerca per “biaix” i “mútiples defectes integrals”.
Un altre article científic d’impacte ha estat el publicat a l”American Journal of Therapeutics’. Es tracta d’una revisió d’assajos clínics dirigida pel doctor Pierre Kory, de la Front Line Covid Critical Care Alliance (FLCCC) dels Estats Units i el seu equip. La recerca va ser prèviament censurada en la revista ‘Frontiers’, on inicialment s’havia de publicar, malgrat que havia passat la revisió per parells. El fet va provocar la dimissió en bloc dels editors convidats de la publicació.
Cap dels assajos clínics que s’inclouen en aquesta revisió no supera o iguala l’abast de l’assaig que s’està realitzant des de l’Hospital Clínic de Barcelona, en col·laboració amb altres centres de tot l’estat i investigadors de l’ISGlobal. El nombre de participants arriba fins a més de 800 malalts amb símptomes de covid lleu, homes i dones de més de 50 anys. Quan se’n tinguin els resultats, s’espera aportar evidència científica, donat el nombre de malalts que hi han participat.
Poc després de l’anunci d’aquest estudi, a Espanya s’incloïa la ivermectina dins del catàleg de prestacions farmacèutiques.
Els assajos clínics aleatoris -RCT, en el seu acrònim en anglès-, concretament els realitzats amb un gran nombre de pacients i de cost elevat, com el que s’està fent al Clínic, poden aportar evidència científica sòlida quant a seguretat i efectivitat, respecte a l’impacte poblacional i comunitari.
D’altra banda, hi ha investigadors que consideren que la suma de molts assajos clínics menors, és a dir, amb un nombre reduït de participants, també aporta evidència.
Diversos països i regions de tot el món inclouen la ivermectina en la lluita contra la covid
A la Unió Europea, Eslovàquia va ser el primer país a autoritzar la ivermectina com a tractament i profilaxi contra la covid. Va ser el 27 de gener del 2021. Va seguir-lo el govern de la República Txeca 35 dies més tard, el 3 de març.
També hi ha països de Sud-amèrica que l’utilitzen, com ara Bolívia, Hondures i el Perú, fins al mes de març passat. A l’Argentina s’utilitza en les províncies de Corrientes, Salta, Misiones, Tucumán, La Pampa i Jujuy. I a Mèxic, en regions com Chiapas i a la mateixa Ciutat de Mèxic, on el govern del districte federal va anunciar, el 15 de maig passat, que el remei va reduir entre un 52 i un 76 % els ingressos hospitalaris.
A l’Índia el fàrmac s’inclou oficialment en el protocol sanitari per al tractament en estadis precoços de covid.
Tot i que no es pot provar una relació de causa-efecte entre la inclusió de la ivermectina en casos de covid lleu i la disminució de les hospitalitzacions, el cert és que els casos de covid a l’Índia han disminuït significativament, tres setmanes després d’administrar-la.
Les dades disponibles amb data del 3 de juny del 2021 indiquen que el 3,31 % de la població (a l’Índia hi ha uns 1.400 milions de persones) ha rebut la dosi completa de vacunació. Per tant, aquesta reducció d’hospitalitzacions no es podria atribuir exclusivament a les vacunes.
A Sud-àfrica i a Zimbàbue també utilitzen la ivermectina en el tractament contra la covid-19.
Un fàrmac de Nobel
La ivermectina és un medicament antiparasitari desenvolupat als anys 70 del segle passat pels premis Nobel Satoshi Omura i William Campbell. Es va començar a produir a gran escala a partir de la dècada dels anys 80 i és lliure de patent des del 1996. Ha demostrat que és eficaç contra paràsits interns i externs en animals i persones. I és especialment efectiva contra l’oncocercosi, una malaltia parasitària que produeix ceguesa. Omura i Campbell van rebre el Nobel, precisament per evitar aquesta malaltia, que afecta especialment diverses regions de l’Àfrica.