Aquest divendres els astres s’alinearan perfectament per obsequiar-nos amb un espectacle que no es veia amb aquesta magnitud des de l’any 2005. La Lluna s’interposarà entre el Sol i la Terra a partir de les 9.10 h per tapar fins a un 63,5% del disc solar en el moment màxim, cap allà les 10.16 h. Tot plegat, amb el permís dels núvols, que sembla que volen fer la guitza als amants de l’astronomia. Els darrers mapes continuen confirmant la presència de molts núvols alts i mitgencs, que podrien deslluir notablement la visibilitat del fenomen o fins i tot impedir veure’l. Caldrà esperar  si finalment la meteorologia es vol associar aquest divendres amb l’astronomia per poder-lo veure, si més no, una estona.

Eclipsi solar. Foto: Observatori Fabra

Com sempre, cal extremar les precaucions i aplicar el sentit comú i no mirar directament al sol i fer-ho amb els sistemes homologats. La propera gran “cita” per als amants dels eclipsis de sol serà el 12 d’agost del 2026, quan la Lluna taparà totalment el disc solar just abans de la posta de sol.

A més a més, l’astronomia té la cita anual amb la primavera, que entrarà oficialment quan faltin 15 minuts per a la mitjanit. A les 23.45 h d’aquest divendres encetarem una estació que durarà 92 dies i que acabarà el 21 de juny amb l’arribada de l’estiu. Una primavera que, segons els mapes estacionals americans, es presenta normal termomètricament, però amb un abril i un maig que, a ulls dels models meteorològics, serien força eixuts.