A l’hort de la seu del districte de Sants-Montjuïc ha començat la feina. La Fundació Joia i el grup Asproseat plantaran i cultivaran aquest espai verd creat amb l’objectiu de fomentar la inclusió social de persones amb discapacitat intel·lectual. Cristian Solé i Pedro González usuaris Asproseat “Me ha gustado mucho el huerto porque hemos plantado automático.” “Es chulo, divertido i hemos plantado lechugas i esta semana hemos plantado aromáticas.” Aquest projecte, però, vol anar més enllà. Tindrà una altra finalitat social. Ferran Urgell tècnic Institut Municipal Persones amb Discapacitat “La nostra idea, i això no ho hem tancat però és el següent pas que incorporem en el projecte, és tancar el cercle fer un retorn social de tot això i donar aquest menjar a un menjador social o a entitats sense ànim de lucre que puguin comptar també amb menjar fresc i de més proximitat impossible.” Les dues entitats van ser escollides per una comissió tècnica i durant un any seran les encarregades de gestionar aquest hort urbà.

La Fundació Joia i el grup Asproset són els encarregats de gestionar l’hort urbà instal·lat al terrat de la seu del districte de Sants-Montjuïc. L’objectiu és convertir-lo en un espai de convivència, d’inclusió i d’aprenentatge per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Tanmateix, a l’espai es promou també l’agricultura sostenible, amb el retorn social d’allò que es produeix als menjadors socials.

Les dues entitats que conrearan aquest espai durant un any, prorrogable a dos, van ser escollides per la comissió tècnica de Fem salut a l’hort, un programa d’autonomia personal i socialització de les persones amb discapacitat en el marc d’un hort urbà. Les entitats seleccionades, entre les set que hi van presentar propostes, van obtenir les millors puntuacions en aplicar als seus projectes els barems establerts prèviament pel programa.

La comissió també va acordar que sis mesos després de l’inici efectiu del projecte es reunirien per valorar la incorporació d’una tercera entitat seguint l’ordre de puntuació. El següent en la llista és el Taller Sant Josep, que va obtenir 15 punts dels 20 possibles.

Un sistema de cultiu pioner

L’hort utilitza un sistema pioner de cultiu d’hidroponia a l’aire lliure controlat per l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries i hi participen persones amb discapacitat intel·lectual que cultiven l’espai amb l’ajuda d’assessors experts.