Amb motiu del Dia Mundial de Lluita contra la Sida, les entitats han sortit al carrer per reivindicar un pacte social que ajudi erradicar l’estigma que pateixen les persones amb VIH. Des del Comitè 1r de Desembre, que aglutina una vintena de plataformes, han organitzat un matí d’activitats a la plaça de Sant Jaume.

Els assistents han format un llaç humà de color vermell enmig de la plaça i també s’ha penjat el tapís Memorial de la Sida i una pancarta amb un llaç vermell al balcó de l’Ajuntament i al del Palau de la Generalitat.

Dia Mundial Sida

Amb el lema “Camins de SuperVIHvència. Pacte social JA!“, la plataforma ha posat èmfasi en les persones que formen part de les primeres generacions que van contraure el VIH i que, a causa de la toxicitat dels tractaments, han patit situacions complexes que consideren que han quedat “invisibilitzades” per les administracions. L’Elena, per exemple, fa 30 anys que conviu amb la malaltia i explica que la seva incidència ha provocat que no sigui capaç de mirar-se “al mirall despullada perquè no t’hi reconeixes”.

Una altra persona amb VIH que s’ha sumat a la jornada de reivindicació ha estat l’Antonio, que conviu amb el virus des de fa 18 anys. Per a ell, la ciència ha estat clau, perquè en un començament, segons explica, a la cara se li “notava que estava malalt” però gràcies als avenços, “avui al dia no es nota que sóc portador del VIH”.

Pacte Social contra l’Estigma i les Discriminacions

Des del Comitè 1r de Desembre fan una crida a tirar endavant l’anomenat Pacte Social contra l’Estigma i les Discriminacions. Recorden que, el 2014, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat un acord nacional per fer front a l’epidèmia del VIH i contra l’estigma però que, des d’aleshores, el govern català no ha fet res. Per tot plegat, exigeixen inversions i un full de ruta per pensar com desmuntar l’estigma i garantir els drets de les persones portadores del virus.

Un 23 % dels barcelonins amb VIH no estaven diagnosticats el 2016

Les entitats també insisteixen en la importància d’una detecció precoç per iniciar el tractament al més aviat possible. Segons dades de l’Ajuntament, el 2016 vivien a Barcelona 6.348 persones amb VIH, de les quals 1.481 (23,3 %) no sabien que n’estaven infectades.

Entre altres conseqüències, les persones portadores del virus envelleixen, en general, uns 10 o 15 anys abans que la població general. A més, l’estigmatització els afecta laboralment i econòmicament, a més de les conseqüències psicològiques per la pressió de viure durant molt de temps amb una malaltia mortal.

Comparteix a: