La Fundació Catalunya-La Pedrera acaba d’obrir un nou menjador al barri de Sant Antoni. Es tracta del projecte Dina en companyia, adreçat a persones grans que tenen a la seva disposició menús econòmics i conversa garantida. La iniciativa va començar fa sis anys a l’Espai Social de Sant Coloma de Gramanet i, actualment, hi ha 11 menjadors com aquest. Al 2017, van atendre 237 usuaris i van tenir 83 voluntaris, per servir més de 26.000 àpats. La major part dels usuaris són dones d’entre 50 i 70 anys.

Un servei nou a Sant Antoni

El nou menjador és el setè de la fundació a la ciutat de Barcelona. Es va posar en marxa el 19 de novembre i, majoritàriament, hi van usuaris de Sant Antoni i de la Nova Esquerra de l’Eixample. Hi ofereixen un menú per sota dels sis euros amb la intenció de pal·liar els efectes de la solitud en el col·lectiu de gent gran, tan si viuen sols com en parella, especialment quan comencen a tenir problemes cognitius lleus.

Pal·liar els efectes de la solitud

Sant Antoni és un barri amb molta gent gran que viu sola. Per això, el menjador ha estat molt ben acollit i en només dues setmanes han passat de sis a 19 usuaris. Com explica Mònica Duaigües, de la Fundació Catalunya-La Pedrera, l’objectiu de l’espai és doble: garantir un menjar calent i saludable a les persones que ja no poden gestionar els àpats diaris i alhora fer-ho en companyia.

Per això, l’espai reprodueix un dinar en família i tothom que pot ajuda a parar i desparar la taula. N’hi ha que venen esporàdicament, però d’altres ja són fixos. El menjar, el valoren, però encara més poder-ho compartir.

El voluntariat és clau

Un puntal perquè aquest servei funcioni són els voluntaris, que no només fan una feina sinó que promouen la socialització entre els comensals. També tenen el suport d’estudiants que hi fan pràctiques.