Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. A Catalunya, a més, un estudi dut a terme pel col·lectiu Obertament constata que el 80,1 % de les persones amb trastorn mental han estat discriminades.

Es tracta del primer estudi sobre aquest tema que es fa en àmbit català i també revela que per més de la meitat dels afectats, la discriminació és un “fet habitual” i que passa a tots els àmbits de la vida diària: des de l’escolar fins al laboral i personal.

Per això, amb el lema “Discriminació zero”, Obertament ha engegat una recollida de signatures en línia per posar fi a la discriminació i l’estigmatització. Per sumar-se a la campanya, es pot fer a través d’obertament.org/discriminacio-zero.

“La salut mental és una de les consultes més freqüents en l’atenció primària”

Rosario Jiménez, metgessa al CAP Vallcarca – Sant Gervasi, afirma que l’atenció primària es caracteritza per “detectar tan ràpid com sigui possible abans de fer les derivacions als especialistes”. Jiménez destaca la importància que té la prevenció en els temes de salut mental i remarca que “depèn del sistema sanitari però també de la comunitat”.

De fet, la metgessa indica que és una de les consultes més habituals a l’atenció primària i explica que “sempre dono les gràcies als pacients quan vénen amb un malestar psicològic, perquè entenc que és una acte de confiança”.

Pel que fa a l’increment de casos detectat els últims anys, Jiménez apunta com a possibles explicacions que “es detecten millor, n’estem més pendents i també el malestar per la crisi que està vivint la societat”. També afegeix la importància “que tots entenguem que no passa res, és una malaltia més” i evitar la discriminació.