La Sara és italiana i fa un parell de setmanes que ha arribat a la ciutat. És una estudiant d'Erasmus i comparteix pis amb dues italianes més i dos espanyols, estudiants com ella. Tots tenien clar que volien venir a Barcelona. SARA VOLTOLINA, estudiant d'Erasmus "Es una ciudad muy joven, pero también hay muchas otras cosas de cultura, arte... me encanta." La Sara s'ha matriculat de tres assignatures d'història a la Universitat de Barcelona. I amb els mateixos arguments que ella, el Paul, un parisenc que estudia geografia, ens explica perquè la capital catalana és la destinació perfecta. PAUL BEJARANO, estudiant d'Erasmus "Obviamente mucha fiesta, pero es una ciudad tradicional con mucha cultura y historia, y a pesar del carácter histórico es una ciudad moderna, donde se habla castellano, catalán, francés, inglés, alemán, chino..." Les xifres ho confirmen. En només cinc cursos els alumnes estrangers que ens visiten en el marc del programa Erasmus s'ha disparat en un 37 %. Els italians encapçalen el rànquing, seguits dels alemanys i els francesos. La marca Barcelona funciona, però des del Consell Interuniversitari de Catalunya també assenyalen el prestigi de les universitats. MERCÈ JOU, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya "Cada vegada dintre els rànquings internacional se situen més les nostres universitats, i a més a més, amb un pol atractiu com Barcelona, això sumat fa que sí, que realment aquí es concentrin la major part dels estudiants internacionals del país." També són més els estudiants d'aquí que marxen a l'estranger amb programes de mobilitat. Per això la Generalitat creu que el nombre d'estudiants que ens visiten encara pot créixer més, sense posar en risc la qualitat de l'oferta educativa. En aquest sentit, el govern està promovent els estudis de màster i postgrau per atreure estudiants extracomunitaris.

El curs universitari fa unes setmanes  que ha començat i ho torna a fer amb un bon balanç pel que fa al nombre de joves estrangers que trien Barcelona per estudiar. El programa Erasmus no para de créixer tant pel nombre d’universitaris que ens visiten com els que marxen, que està lleugerament per sota.

En concret, el nombre d’estudiants que arriben d’altres universitats europees ha crescut en un 37 % des del curs 2010-2011, en què van venir 3.127 alumnes, fins al 2014-2015 quan van fer estada a Catalunya un total de 4.294.

Les nacionalitats

La Sara Voltolina és una d’aquestes joves Erasmus que acaba de començar les classes d’Història a la Universitat de Barcelona. Malgrat que no havia trepitjat mai la ciutat abans, tenia clar que aquesta era la seva destinació. Els italians com ella encapçalen el rànquing de joves estrangers, seguits dels alemanys i els francesos, anglesos i holandesos.

El Paul Bejarano, estudiant francès de Geografia, que coincideix en els atractius de la capital catalana: “És una ciutat oberta i moderna, amb una combinació perfecta d’història, cultura i tradició“. “La festa” i el clima també són dos punts forts.

I des del Consell Interuniversitari de Catalunya, la secretària general, Mercè Jou, destaca també el prestigi de les universitats catalanes que cada cop apareixen més ben situades en els rànquings mundials.

Estudiants extracomunitaris

Els catalans que opten per viure l’experiència d’un Erasmus també creixen any rere any, i superen ja els 4.200. Per això la Generalitat creu que el nombre d’estudiants que ens visiten encara pot créixer més, sense posar en risc la qualitat de l’oferta educativa.

Precisament, per continuar ampliant la dimensió internacional de l’educació superior catalana, el govern està promovent els estudis de màster i postgrau per atreure estudiants extracomunitaris, sobretot dels Estats Units i Àsia.