Malgrat que molts ni s’ho plantegin, el cert és que una de cada quatre persones patiran en algun moment de la seva vida un problema de salut mental. Els altres tres, afortunats, farien bé d’ajudar-les o, si més no, no fer el seu viatge encara més difícil.

Amb aquest missatge, la xarxa d’entitats de Salut Mental de Catalunya, amb col·laboració amb TMB, ha omplert aquest dimarts les estacions de metro d’Arc de Triomf, Universitat i Clot d’activitats i experiències vitals que convé escoltar amb atenció. Com el cas de la Laura Collado, activista d’Obertament. La seva vida va ser un calvari quan als 16 anys li van diagnosticar trastorn bipolar. Va patir assetjament per part dels seus companys: “Va ser una etapa molt difícil. Vaig haver de superar moltes barreres. No només els estudis, que també em van costar. També el fet que em rebutgessin per tenir una malaltia mental”.

Ara, exemple per a molts, la Laura va d’escola en escola sensibilitzant els alumnes per evitar nous casos d’assetjament. Un altre problema que acostuma a passar quan un problema de salut mental apareix és que els cercles personals s’esvaeixen. Es calcula que es perden quatre de cada 10 amistats.“Sovint passa que per por la gent del teu costat s’allunya i això fa més greu el problema”, explica en Xavi Tudor, també activista d’Obertament. “Si vols ajudar persones amb problemes de salut mental el silenci poc ajuda”, afegeix.

L’entitat PREAD és una de les que ha participat a la jornada amb un punt d’informació a l’estació d’Arc de Triomf. En un espai antiestrès, l’activista Maria Prats hi ha explicat tècniques per prevenir l’ansietat i la depressió. Ella mateixa va tenir un trastorn d’ansietat amb agorafòbia en una etapa complicada de la seva vida. Sobretot, diu, cal poder-ho explicar amb naturalitat. “Sempre t’estàs reprimint. Quan vas a una entrevista de feina, per exemple. A casa et recomanen no parlar-ne. Són petites coses que et fan notar que aquesta part de tu no l’has d’ensenyar”.

Malgrat que s’han fet passos cap a la sensibilització vers els problemes de salut mental, encara hi ha molt camí per fer. “Cal treballar cap a la recuperació a través de l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental. I el que demanem és una societat més inclusiva, amb uns recursos més inclusius”, explica Lídia Santín, de Salut Mental Catalunya.

L’Hospital de Sant Pau crea un programa pioner

Des de fa dos anys l’Hospital de Sant Pau, en col·laboració amb l’entitat Activament Catalunya Associació, duu a terme grups d’ajuda mútua per a persones amb problemes de salut mental que estan ingressades a la unitat de psiquiatria. Persones que tenen o han tingut algun problema de salut mental, com la mateixa presidenta de l’associació Activament Catalunya, Rosa Garcia, condueixen la trobada i comparteixen les seves vivències personals per donar-los esperança i confiança.

De fet, l’experiència ha estat un èxit i ja hi ha altres centres de salut interessats en imitar-la, com l’Hospital Emili Mira de Santa Coloma de Gramenet.

Comparteix a: