LAURA DE LA VILLA, Associació d'Estudiants Progressistes "No entenem aquesta decisió, la veritat. Els dos membres que van estar detinguts al matí no van participar dels aldarulls de la tarda. És impossible. Per tant, se'ls volen imputar tots els aldarulls que hi va haver durant tot el dia quan són dos estudiants que participaven del piquet de la Diagonal tranquil·lament i sense cap aldarull provocat per ells." ISABEL ALTAMIRANO, mare d'un dels estudiants empresonats "A él le detuvieron por la mañana. Él iba como piquete de la AEP porque tiene inquietudes como un buen estudiante de 20 años, con ideas que tiene. Él iba como piquete informativo. Él iba andando. Él intentaba que todo saliera bien porque apoyaba a UGT y a Comisiones Obreras. Consideraba los derechos. Él quería que... él vivía la huelga, pero bien."

Tres dels 13 detinguts pels actes vandàlics de dijous ja són a presó. En una mesura sense precedents. Dos dels detinguts, estudiants de física, estan acusats de delictes de desordre públic, danys, lesions i per portar objectes incendiaris. Un tercer detingut ha ingressat també a presó per un delicte de desordre públic. Aquest últim tenia antecedents. Els altres deu han quedat en llibertat, però s’hauran de presentar al jutjat cada dues setmanes.  L’empresonament de tres dels detinguts vol deixar palès que els actes vandàlics no quedaran impunes. De fet, la jutgessa que porta el cas ho ha argumentat dient que no vol que puguin participar en actes que s’han de fer a Barcelona al maig i on es poden produir incidents. I posa com exemple el primer de maig, la reunió dels líders del Banc Central Europeu o fins i tot el partit del Barça-Espanyol.

Avui han de passar a disposició judicial 20 persones més. De moment n’hi ha cinc que han quedat en llibertat amb càrrecs. Un altre està pendent de si el jutge de guàrdia l’envia a la presó, tal com ha demanat el fiscal. Segons els seus advocats, el fiscal està aplicant mà dura contra els joves. Hauria rebut ordres de lla fiscal superior de Catalunya de demanar presó provisional pels detinguts considerats els caps dels esvalotadors.

Unes 200 persones s’han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia aquest matí per donar suport als detinguts.