Felip Puig ha lamentat els incidents paral·lels a la vaga general i ha relatat com, des de primera hora del matí, grups organizats van causar aldarulls aïllats, que van culminar en una batalla campal amb la plaça de Catalunya com a epicentre. Puig ha explicat com es va crear una “vaga paralel·la, salvatge, de violència urbana”.

54 detinguts a Barcelona, quatre d’ells, menors

La jornada va acabar amb 74 persones detingudes, la majoria -fins a 54- a Barcelona, quatre de les quals són menors. 20 dels detinguts tenen antecedents penals i Felip Puig no ha descartat que com a conseqüència de les investigacions hi pugi haver més detencions en les properes hores. Pel que fa als efectius policials, durant tot el dia es van deplegar 9.385 mossos d’esquadra, 45 dels quals van resultar ferits de diversa consideració, bàsicament per contusions. Aquest divendres han passat a disposició general 12 dels detinguts, la resta ho farà demà.

Resposta judicial i resposta social

El conseller d’Interior ha assegurat que, a més d’una resposta judicial, els aldarulls requereixen d’una resposta social. En aquest sentit, ha anunciat la creació d’un grup multidisciplinar –que anunciarà en la reunió del govern del proper dimarts- que s’encarregui de plantejar modificacions del marc legislatiu, del Codi Penal, per poder fer front a un “tipus renovat de violència urbana”. També ha assegurat que “ahir vam viure l’expressió de violència urbana més gran que hem tingut mai a Catalunya”.

Els Mossos van utilitzar gasos lacrimògens per primera vegada des que es van desplegar

El conseller ha insistit que la policia “s’ha de preparar per ser cada vegada més cotundent amb els criminals que utilitzen la violència per situar-se al marge de la llei”. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra van utilitzar per primera vegada en 16 anys, des que es van desplegar a Catalunya, gasos lacrimògens i pots de fum per dispersar els violents. Felip Puig ha detallat el material, “propi d’una guerrilla urbana”, de què disposaven els antisistema: des de claus fins a rocs de grans dimensions que llençaven “deliberadament” contra la policia. També van detectar furgons policials foradats amb boles d’acer disparades amb llançagranades.

“Ens hem de preparar perquè no volem que Barcelona ni Catalunya siguin escenari preferent d’aquests grups que encara avui actuen amb una certa imputat” ha conclòs el conseller. “Volem estruncar i tallar d’arrel aquests fenòmens que afloren amb més virulència que mai”.