Els efectes de la pluja segueixen visibles aquest divendres, després dels forts aiguats que han caigut a la ciutat en les darreres hores. Una de les imatges d’aquest episodi és un pi de grans dimensions que va tombar-se als jardins que hi ha a la via Augusta, just al davant del Departament d’Ensenyament. L’arbre no va provocar ferits, tot i que va quedar estès al terra. Els operaris l’han tallat i l’han deixat trossejat a la vorera, pendent de retirar-lo al més aviat possible.

arbre caigut a la Via Augusta per les pluges

Aquest no ha estat l’únic punt de la ciutat on hi ha hagut una incidència similar. A la plaça de Joanic, a Gràcia, també n’ha caigut un altre que ha estat .

El pi és un arbre que, de mitjana, pot fer entre 12 i 20 metres d’alçària. És una espècie que té la copa esfèrica i les arrels molt superficials. En els casos en què el terreny és tou i humit -aquestes últimes hores hi ha hagut precipitacions importants- pot caure amb relativa facilitat perquè el pes de la copa supera la força amb què les arrels de l’arbre se subjecta a terra.

Part d’una façana despresa

La tempesta va provocar la caiguda d’un llamp al carrer de Mallorca —entre Bailèn i Girona. Es va desprendre un tros d’una façana, que va caure al carrer sense que hi hagués cap ferit. Aquest divendres encara es poden veure restes de les pedres de la mida del puny d’una mà.

L’aigua entra al metro

El rastre de les tempestes és evident a algunes parades de metro. A l’estació de Fontana, de l’L3, hi ha serradures a les andanes per eixugar tota l’aigua que hi va entrar i per evitar relliscades dels passatgers. A les vies també s’acumulen bassals d’aigua. En els moments en què les precipitacions eren més intenses es van produir diverses incidències al metro.

Estació Fontana L-3 amb serradures

Estació Fontana L-3 aigua a les vies

A Can Rectoret es desborda la riera

Alguns barris de muntanya, com el de Can Rectoret, han vist com la riera de Vallvidrera es desbordava. Els veïns han difós a través de les xarxes socials la virulència amb què baixava l’aigua.

El president de l’Associació de Veïns de Can Rectoret, José Luis Lorente, ha denunciat que es van produir despreniments de terra. Aquests fets van provocar que el carrer del Lilà es tallés al trànsit i s’hagués de desviar el Bus del Barri (128). Una altra afectació és la que es va produir al carrer d’Orellana, on el pas dels vehicles es va tallar. Aquesta via segueix amb restriccions de trànsit perquè encara hi ha terra i pedres que ocupen la calçada. Segons Lorente, les furgonetes, els camions i l’autobús no hi poden accedir. A més el representant dels veïns es queixa que quan hi ha pluges, i no tan intenses com aquestes, sempre es produeixen esllavissades als mateixos punts. Per això ha demanat a l’Ajuntament una intervenció a les vies afectades perquè no es repeteixin.

I a les Planes, al número 42 del camí del Mas Guimbau, la intensitat de les precipitacions ha provocat esllavissades i la caiguda d’algun arbre. En aquest punt una màquina excavadora està treballant per retirar del mig roques, restes d’un arbre i terra, per obrir així el pas.

cami de mas guimbau esllavissada

Més d’una vuitantena de sortides dels bombers

Els Bombers de Barcelona han fet un total de 81 sortides durant tot l’episodi de pluja. El gruix de les actuacions es va produir entre les 17 h d’aquest dijous i les 8 h d’aquest divendres, amb 51 sortides relacionades amb les precipitacions. La majoria d’afectacions en què s’ha hagut d’intervenir són arbres i branques caiguts a la via pública i també baixos inundats. Les pluges també han ocasionat diverses incidències semafòriques.

Els barris més afectats, els propers a la muntanya i els de platja

Les tempestes es van concentrar sobretot la matinada de dimecres a dijous a les àrees que toquen més a la muntanya. Per exemple a l’Observatori Fabra es van registrar 128 l/m2, a Gràcia 125 l/m2 i 144 l/m2 a Sant Gervasi. Les pluges van tornar amb força la tarda de dijous al pla de Barcelona, sobretot als barris més propers a les platges. En aquest cas es van registrar 110 l/m2 al 22@, 98 l/m2 al Poblenou i 92 l/m2 al Raval. Sumant aquest episodi de precipitacions, Barcelona ja ha superat els 1.000 l/m2 aquest 2018.

Els rius també s’han vist afectats per l’acumulació d’aigua. El riu Llobregat s’ha desbordat per segon cop en un mes i ha fregat els 1000 m3/s per segon. Fins i tot el nivell d’aigua s’ha multiplicat per 100 en comparació al cabal d’un dia habitual.

Comparteix a: