Els joves de la Prosperitat es mouen entre la indignació i la decepció després de saber que el projecte per al nou casal queda, de moment, aturat. Ja tenien el disseny del projecte i les obres havien de començar en els propers mesos. Però a l’hora de licitar el projecte ha aparegut una càrrega econòmica que bloqueja el procés. Un deute que, segons l’Ajuntament, ha d’assumir el Consell Comarcal del Barcelonès per l’expropiació que va fer Regesa al seu dia. És només un dels comptes pendents entre les dues administracions i sembla de solució complexa.

Una reivindicació que ve de lluny

Els joves i les entitats de la Prosperitat reclamen el casal nou des del 2010, quan l’Ajuntament va tancar l’espai que tenien al carrer de Joaquim Valls per les denúncies veïnals per soroll. Els joves es van traslladar al 2012 als mòduls actuals, de lloguer, i en els darrers anys han treballat amb la resta d’entitats per tenir llest un concurs d’idees i el disseny del nou casal de joves. Aquest s’havia de construir en un solar adjacent a l’equipament actual, que consisteix en una sèrie de mòduls prefabricats. Després d’anys de reivindicacions, el casal era aquest cop la prioritat del barri per a aquest mandat, sobretot perquè els mòduls s’han quedat petits i s’han degradat amb el temps. “Vam col·locar el casal de joves com a una de les actuacions estrella d’aquest mandat –explica Ricardo Domingo, president de l’AV de la Prosperitat. És un equipament irrenunciable. Les havien de començar abans que acabés el mandat i de cop ens trobem aquesta sorpresa”. La sorpresa són tres milions d’euros de càrrega econòmica del solar.

Deutes pendents i en suspens entre Ajuntament i el Consell Comarcal

El problema s’origina en la compra del solar que ha d’acollir el nou casal. Quan els joves es traslladen als mòduls, l’Ajuntament va comprar un terreny propietat de Renfe/Adif a través de Regesa, del qual el Consell Comarcal del Barcelonès era l’únic accionista. Segons explica l’Ajuntament, “Regesa no va abonar l’import de preu just fixat per sentència a Renfe/Adif”. Regesa ha desaparegut del mapa i el Consell Comarcal està en liquidació. Però dins aquest procés de liquidació queden comptes i temes pendents entre les dues administracions locals. Mentre les dues administracions no arribin a una entesa per resoldre la càrrega, no es pot licitar el projecte del casal de joves.

Els joves demanen la implicació de la casa gran

Tot plegat ha generat desconfiança entre els joves. “No entenem com no hi ha comunicació entre departaments municipals, entre Patrimoni i Urbanisme –afirma Fran Fernández, vicepresident del Casal de Joves de la Prosperitat.  Afegeix: “S’hagués descobert el problema des del primer minut i haguéssim tingut més temps de reacció per solucionar un tema que ve de molt lluny”.

La principal preocupació que ara tenen és el temps i l’única solució que veuen és que hi intervingui la gerència central de Ajuntament. “Això sobrepassa el districte de Nou Barris, ha de ser l’Ajuntament central que s’ha d’implicar i establir com s’ha de solucionar i sobretot donar-nos dates”, afirma Álex Navarro, treballador del casal. “Si no comencen les obres en aquest mandat, serà un problema, perquè cada mandat nou implica un reinici, un refer el procés i tot el que hem fet es pot perdre”, es lamenta Ricardo Domingo, el president de l’AV de la Prosperitat. Per això també volen el compromís de tots els partits polítics que, passi el que passi la propera legislatura, el projecte de Casal de Joves de la Prosperitat es durà a terme.